Witam
Mam pytanko odnośnie kontrolki table, czy jest możliwe ustawianie ilości
miejsc po przecinku dla każdej kolumny oddzielnie. Jedynym rozwiązaniem
tego problemu wydaje mi się Number to fractional string, jednak jest to pomysł bardzo żmudny przy większej ilości kolumn, ponieważ tablice bym musiał dzielić n x kolumn i je oddzielnie formatować. Dodam że eksportuje do
kontrolki tablice 2-D.
Pozdrawiam
Christopcher
Ustawianie miejsc po przecinku
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Ustawianie miejsc po przecinku
Powiem tak: nie ;)
Każdy element w tablicy jest taki sam (chociaż kiedyś, gdzieś coś próbowałem kombinować z referencjami i jakoś szło się dobrać bezpośrednio do konkretnego elementu, ale nieważne).
Przemyśl wykorzystanie Multicolumn Listbox czy coś z tej paczki.
Pozdrawiam :]
Każdy element w tablicy jest taki sam (chociaż kiedyś, gdzieś coś próbowałem kombinować z referencjami i jakoś szło się dobrać bezpośrednio do konkretnego elementu, ale nieważne).
Przemyśl wykorzystanie Multicolumn Listbox czy coś z tej paczki.
-
Tu sie nasuwa moje drugie pytanie. Czy nie ma możliwości jak np w array indicator że jeśli są zapisywane dane z różna precyzją to kontrolka table nie będzie wypełniała reszty miejsc zerami, chodzi mi o to mimo że dane będą tej samej dokładności to będą wyświetlane w takiej formie w jakiej były przesyłane do tablicy czyli z inna precyzją.
- jogurt_owocowy
Na pewno jest. Niestety nie będzie ta odpowiedź bardziej pomocna, bo nie mam teraz pod LV ręką. Kliknij na kontrolce w tablicy -> Properties i tam poszukaj. Może ktoś napisze tu coś bardziej wartościowego, a jak nie to jutro wieczór spojrzę i się odezwę.Czy nie ma możliwości...?
Pozdrawiam ]
-
Jedyne rozwiązanie na jakie wpadłem zamieszczam poniżej, w properties kontrolki table nie znalazłem nic co by stanowiło rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam
Christopcher
Pozdrawiam
Christopcher
- jogurt_owocowy
Z tym "Na pewno jest" to się trochę zapędziłem.
Jest taka, możliwość, że np. w pierwszej kolumnie tą samą liczbę będziesz mieć 1,123456, a w drugiej 1,12, ale musiałbyś najpierw drugą kolumnę zaokrąglić do setnych części.
Jeśli chodzi o Properties, o których pisałem, to NIE klikasz na tablicy, tylko na kontrolce wewnątrz i ustawiasz - w powyższym przypadku 6 cyfr precyzji i zaznaczasz "Hide trailing zeros". Problem jest taki, że np. nigdy nie uzyskasz w ten sposób liczby wyświetlonej jako 1,1200 nawet jeślibyś chciał.
Jest taka, możliwość, że np. w pierwszej kolumnie tą samą liczbę będziesz mieć 1,123456, a w drugiej 1,12, ale musiałbyś najpierw drugą kolumnę zaokrąglić do setnych części.
Jeśli chodzi o Properties, o których pisałem, to NIE klikasz na tablicy, tylko na kontrolce wewnątrz i ustawiasz - w powyższym przypadku 6 cyfr precyzji i zaznaczasz "Hide trailing zeros". Problem jest taki, że np. nigdy nie uzyskasz w ten sposób liczby wyświetlonej jako 1,1200 nawet jeślibyś chciał.
-
Witam
Mógłbyś bardziej sprecyzować
Pozdrawiam
Christopcher
Mógłbyś bardziej sprecyzować
Ja zrozumiałem kontrolka wewnątrz czyli na komórce tabeli ale nigdzie takich opcji nie znalazłem."NIE klikasz na tablicy, tylko na kontrolce wewnątrz i ustawiasz - w powyższym przypadku 6 cyfr precyzji i zaznaczasz "Hide trailing zeros". "
Pozdrawiam
Christopcher
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007 02:41 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 1 raz.