Drukowanie wykresu w Labview.
Witam ponownie. Prosze o pomoc jak drukować wykres w labview dwóch zmiennych. XY wyświetlanie na xy graph mam zrobione i dziala ok.Ale nie wiem jak się zabrać za temat drukowania wykresu pod labview. Poniżej zamieszcze fragment kodu zbierania danych do pliku i do wyswietlania na xygraph. Chodzi mi o to żęby wydrukować po stop aplikacji wykres tego co trafia na xygraph.
Re: Drukowanie wykresu w Labview.
Witam,
Mozna poprzez Report Generation, uzywajac bloczka "Append Control Image to Report.vi" podajac referencje do wykresu xy. Nastepnie bloczek "Print Report.vi"
Pozdrawiam
Sliski
Mozna poprzez Report Generation, uzywajac bloczka "Append Control Image to Report.vi" podajac referencje do wykresu xy. Nastepnie bloczek "Print Report.vi"
Pozdrawiam
Sliski
Sliski pokaż jakiś diagram bo za bardzo tego labview nie kumam.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Tylko, że Report Generation nie jest standardowym składnikiem LV. Sprawdź, Maro, czy masz te funkcje (Search -> "Report Generation" na palecie funkcji). Jeśli nie to jest inny, prosty sposób na to.
Jogurt masz racje. Jak nie ma raportow to mozna tak:
1. Zrobienie osobnego vijaja np. "xy.vi" tylko z wykresem xy na frontpanelu.
2. Uzyskanie referencji do "xy.vi".
3. Wrzucenie danych do "xy.vi"
4. Poprzez metode "Print panel to printer" wydruk frontpanelu "xy.vi" na drukarke.
Wczesniej moza poprzez wlasciwosci "Printing" sformatowac wydruk, np. usunac naglowek strony, ustawic marginesy itp.
Pozdrawiam
Sliski
1. Zrobienie osobnego vijaja np. "xy.vi" tylko z wykresem xy na frontpanelu.
2. Uzyskanie referencji do "xy.vi".
3. Wrzucenie danych do "xy.vi"
4. Poprzez metode "Print panel to printer" wydruk frontpanelu "xy.vi" na drukarke.
Wczesniej moza poprzez wlasciwosci "Printing" sformatowac wydruk, np. usunac naglowek strony, ustawic marginesy itp.
Pozdrawiam
Sliski
- jogurt_owocowy
O tym właśnie myślałem 

Zrobiłem to tak może inaczej niż piszecie ale działa. Poniżej zamieszcze ten fragment kodu oraz całą aplikację. Mam mały problemik po wcisnieciu stop zapisuje dane do pliku z pętli górnej. Chciał bym zebym guzikiem w gorej petli mogl zrobic wydruk.Jak dalem tam butona i połaczyłem z pętla poniżęj od drukowania to drukował dopiero po stop aplikacji i zapisie do pliku. Chcem zrobić najpierw wydruk potem zatrzymać aplikację.
-
- Administrator
- Kontakt:
Witaj
Możesz przekazać daną między pętlami np. poprzez zmienna lokalną.
:offtopic:
Przydałoby się żeby twój kod był bardziej czytelny --> postprzątaj kod, poukładaj, opisz, zoptymalizuj,...
bogdani
Możesz przekazać daną między pętlami np. poprzez zmienna lokalną.
:offtopic:
Przydałoby się żeby twój kod był bardziej czytelny --> postprzątaj kod, poukładaj, opisz, zoptymalizuj,...
bogdani
Istotne elementy sa widoczne:)
-
- Administrator
- Kontakt:
:offtopic: :offtopic: :offtopic:
Pisząc bardziej czytelny nie miałem na myśli wyraźniejszego obrazka, ale czytelniejszego kodu...
bogdani
Pisząc bardziej czytelny nie miałem na myśli wyraźniejszego obrazka, ale czytelniejszego kodu...
bogdani
Bogdani wiem wiem o co wam się rozchodzi i co was tak wkurza jak zamotany schemat diagramu:)

To przecież diagram, który móglby zajmować jeden elegancki ekran a zajmuje cztery i to w pionie.
wiem, już wstawiam: :offtopic:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007 13:15 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Można również zachować wykres w pliku graficznym (np. BMP), bez potrzeby urzywania toolkitu Report Generation.
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
Metody zapisu bezposrednio do pliku nie ma w starszych wersjach (7.1 i nizej). Zapis do pliku graficznego i wstawienie do report ma jedna "niedoskonalosc, pixele. Przy wydruku besposrednio metoda print obraz jest bardzo gladki a przez to ladniejszy.
W wersji 8.5 za pomoca Export Image mozna zapisac grafike jako wektorowa do EPS i EMF.
Pozdrawiam
Sliski
W wersji 8.5 za pomoca Export Image mozna zapisac grafike jako wektorowa do EPS i EMF.
Pozdrawiam
Sliski
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007 10:34 przez sliski, łącznie zmieniany 1 raz.
Temat uważam za zamkniety. Aplikacja zakończona:)