Licencja na Univerek a komputer w domu
Dostalem wlasnie pudelko z LabView + Vision. W pudelku znalazlem zolta kartke "note to users" czytam i oczom nie wierze. Jest notatka: "Home Computer Use. National Instruments permits you to use this software at home". Czy jesli jestem zatrudniony na Univerku, licencja zakupiona na moj zespol, mam zgode szefa moge zainstalowac ten soft czy sa jeszcze jakies dodatkowe warunki dopisane gdzies drobnym maczkiem ?
Dzieki za pomoc
Dzieki za pomoc
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Pozwala w domu, a nie zakazuje gdzie indziej...
Re: Licencja na Univerek a komputer w domu
Licencjonowanie LV.
Z tego co wiem LV ma generalnie trzy typy licencjonowania.
1) Stanowiskowe : Tzn. LV instalujesz na danym komputerze i wszyscy pracownicy mogą z nego kożystać.
2) Per user: I tu masz prawo do zainstalowania 3 instancji LV.
- komputer developerski
- komputer produkcyjny ( ten na ktorym np. dzialaja twoje test standy etc. )
- komputer domowy / twoj laptop.
3) Licencja floating ( serwer licencji ). Tj firma kupuje np 5 licencji, a LV zainstalowane jest na 20 stanowiskach, ale tylko 5 licencji może być używanych w jednej chwili.
Mnie obejmuje punkt 1-szy. I nie powiem że mi to nie leży:D. Ale pewnie bedziemy kupowac serv licencji. Nie wiem czy wtedy aby skożystać z LV w domu mój komputer nie będzie musiał np przez VPN skontaktować się z serwerem LV aby uruchomić instancję LabView.
Mówisz o Licencji na Zespół. Nie bardzo wiem który z tych modeli to oznacza, bardziej brzmi mi jak nr 3. ( tyle ze nie wiem czy na uczelniach jest stosowany serv licencji :], jak ja studiowalem nie bylo czegos takiego LV bylo po prostu na komputerach zainstalowane a jak wygladalo tam licencjonowanie ... niestety nie wiem )
Co do *kruczków to niestety za bardzo nie pomoge, a jedynie podzielilem sie moim stanem wiedzy. Mam nadzieje ze nie spowodowało to tylko "zamieszania" :]
Z tego co wiem LV ma generalnie trzy typy licencjonowania.
1) Stanowiskowe : Tzn. LV instalujesz na danym komputerze i wszyscy pracownicy mogą z nego kożystać.
2) Per user: I tu masz prawo do zainstalowania 3 instancji LV.
- komputer developerski
- komputer produkcyjny ( ten na ktorym np. dzialaja twoje test standy etc. )
- komputer domowy / twoj laptop.
3) Licencja floating ( serwer licencji ). Tj firma kupuje np 5 licencji, a LV zainstalowane jest na 20 stanowiskach, ale tylko 5 licencji może być używanych w jednej chwili.
Mnie obejmuje punkt 1-szy. I nie powiem że mi to nie leży:D. Ale pewnie bedziemy kupowac serv licencji. Nie wiem czy wtedy aby skożystać z LV w domu mój komputer nie będzie musiał np przez VPN skontaktować się z serwerem LV aby uruchomić instancję LabView.
Mówisz o Licencji na Zespół. Nie bardzo wiem który z tych modeli to oznacza, bardziej brzmi mi jak nr 3. ( tyle ze nie wiem czy na uczelniach jest stosowany serv licencji :], jak ja studiowalem nie bylo czegos takiego LV bylo po prostu na komputerach zainstalowane a jak wygladalo tam licencjonowanie ... niestety nie wiem )
Co do *kruczków to niestety za bardzo nie pomoge, a jedynie podzielilem sie moim stanem wiedzy. Mam nadzieje ze nie spowodowało to tylko "zamieszania" :]
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007 09:30 przez mac_671, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Są jeszcze licencje wydziałowe, uczelniane, itd.
Myślę że najlepiej będzie jak się wypowie ktoś z NI.
bogdani
Są jeszcze licencje wydziałowe, uczelniane, itd.
Myślę że najlepiej będzie jak się wypowie ktoś z NI.
bogdani
Witam,
Czy mógłby Pan podać serial number? Bardzo proszę o podesłanie na pawel.reszel@ni.com. Sprawdzę jaką licencję Pan zakupił, i wytłumaczę (na forum) jak można jej używać.
Pozdrawiam,
Paweł Reszel
Application Engineer
Czy mógłby Pan podać serial number? Bardzo proszę o podesłanie na pawel.reszel@ni.com. Sprawdzę jaką licencję Pan zakupił, i wytłumaczę (na forum) jak można jej używać.
Pozdrawiam,
Paweł Reszel
Application Engineer
Czy sprawdzi Pan takze licencje jesli jest ona zakupiona na Univerek w Kanadzie ?
Dzieki za pomoc
Dzieki za pomoc
Podanie serial Numbera e-mailem ? ... hmmm... panowie z NI ... a od kiedy to SN na software za 8~15k PLN podaje się open textem przez e-mail ?
Co sie dzieje?
Mac_671
Co sie dzieje?
Mac_671
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007 08:31 przez mac_671, łącznie zmieniany 1 raz.
Mac_671: domena @ni.com nie do końca rzekłbym jest powszechnie dostępna ;)
Co do dostepnosci domeny to masz racje, ale i tak podawanie SN open textem w mailu... to wzbudzilo moje emocje :]
pozdr,
Mac_671
pozdr,
Mac_671