Modbus i modul ADAM 4017+

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
Hari

Post autor: Hari »

Witam,
Posiadam moduł wejść analogowych Advantech ADAM 4000 (4017+). Robię aplikację, ktora bedzie zbierać i prezentować wyniki z wejśc analogowych. Komunikacja za pomocą protokolu ADVANTECH (zbiór komend ASCII) działa, jednak nie mogę się w żaden sposób dogadać z modułem poprzez modbus RTU. Całośc jest podłączona poprzez RS w komputerze i konweter rs-232/rs-485. Próbowałem skorzystać z bloczkow znalezionych na forum, jednak nadal brak efektow. Jakieś sugestie, jak odczytać wartości tych wejść?
LV 8.2
Pozdrawiam.

EDIT:
Skorzystalem z bibliotek NI, dot. modbusa i udało mi sie uzyskac podstawowa komunikacje.

Kolejne pytania dotyczą ustawien modbusa:
1. Co oznaczają wartości "Data". obojętnie jak je ustawie, nie zauwazam wplywu na komunikacje.
2. W jakiej postaci mam prezentowany wynik. Liczba np. 38743 dużo mi nie mowi, gdy na wejscie ustawione na zakres 0-10 V daję napięcie ok. +1,5 V. Jak mam przekształcic tę odpowiedz by zaprezentowac otrzymaną wartość?

W załącznikach panel oraz diagram programu.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007 18:33 przez Hari, łącznie zmieniany 3 razy.
darekc

Re: Modbus i modul ADAM 4017+

Post autor: darekc »

1. Co oznaczają wartości "Data". obojętnie jak je ustawie, nie
zauwazam wplywu na komunikacje.

Przy odczycie zawartości rejestrów nie podaje się żadnych innych danych prócz adresu pierwszego rejestru (Starting Address) i liczby rejestrów (Quantity), stąd wypełnianie tablicy Data nie ma żadnego wpływu.
2. W jakiej postaci mam prezentowany wynik. Liczba np. 38743 dużo mi nie mowi, gdy na wejscie ustawione na zakres 0-10 V daję napięcie ok. +1,5 V. Jak mam przekształcic tę odpowiedz by zaprezentowac otrzymaną wartość?
Jak są ustawione bity DATA FORMAT w bajcie konfiguracji modułu 4017+?
Awatar użytkownika
Hari

Re: Modbus i modul ADAM 4017+

Nie wiem jak mam ustawione bity DATA FORMAT. Musiałbym mieć aplikacje, ktora pozwoli mi podejrzec ramkę? Dowiedziałem się już jak to jest. Moze komuś się przyda.
Wartość mierzoną należy sobie obliczyć w odniesieniu do ustawionego zakresu pomiarowego i zwróconej wartosci z zakresu liczby 16-to bitowej (2 bajty), czyli:
- poczatek zakresu = 0
- koniec zakresu = 65535
Wzorek obliczeniowy wyglądałby więc:
Vmierz=Zakres_dolny+Wartość_zmierzona/65535*(Zakres_górny-Zakres_dolny)
darekc

Czy wartość obliczona ze wzoru odpowiada wartości podanej na wejście?
darekc

Czy wartość obliczona ze wzoru odpowiada wartości podanej na wejście?
Awatar użytkownika
Hari

Tak. Tę odpowiedz dostałem pisząc maila do dostawcy modułu.
ODPOWIEDZ