Czyszczenie wykresu przy kazdej iteracji.
-
Witam
Chciałbym czyścić wykres przy każdej iteracji w pętli while loop, tak by za każdą iteracją był wyświetlany przebieg tylko z aktualnej (iteracji). Dodam że z każdą iteracją będzie generowana tablica 2 wiersze i 100 kolumn. Potrafię rozwiązać ten problem wykorzystując property node ( history) do którego podłączam pustą tablicą, jednak te rozwiązanie ma poważną wadę, bardzo spowalnia działanie pętli co jest w moim programie zjawiskiem nie do zaakceptowania. Próbowałem również zmienić sposób rysowania wykresu
na :
Scope Chart
Sweet Chart
Jednak w tym przypadku wykres systematycznie przesuwał się w lewo ( zaczynał się później z lewej strony i później kończył z prawej). Eksperymentowałem również z zakresem osi x przy różnych sposobach rysowania jednak wykres nadal się przesuwał mimo np. : identycznych przebiegów. Prcyzując chciałbym wyeliminować to zjawisko.
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Christopcher
Chciałbym czyścić wykres przy każdej iteracji w pętli while loop, tak by za każdą iteracją był wyświetlany przebieg tylko z aktualnej (iteracji). Dodam że z każdą iteracją będzie generowana tablica 2 wiersze i 100 kolumn. Potrafię rozwiązać ten problem wykorzystując property node ( history) do którego podłączam pustą tablicą, jednak te rozwiązanie ma poważną wadę, bardzo spowalnia działanie pętli co jest w moim programie zjawiskiem nie do zaakceptowania. Próbowałem również zmienić sposób rysowania wykresu
na :
Scope Chart
Sweet Chart
Jednak w tym przypadku wykres systematycznie przesuwał się w lewo ( zaczynał się później z lewej strony i później kończył z prawej). Eksperymentowałem również z zakresem osi x przy różnych sposobach rysowania jednak wykres nadal się przesuwał mimo np. : identycznych przebiegów. Prcyzując chciałbym wyeliminować to zjawisko.
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Christopcher
Ostatnio zmieniony 09 paź 2007 10:17 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 2 razy.
Czy na pewno potrzebujesz chart? Dobrze działa Waveform Graph z domyslnie ustawionym 'Autoscale X
-
Waveform Graph faktycznie usuwa poprzedni wykres ale nie jest wyeliminowane zjawisko przesuwania w lewo (zaczyna się później z lewej strony i później kończy z prawej).
Ostatnio zmieniony 08 paź 2007 22:53 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 2 razy.
:ques: pokaż diagram, chyba się nie rozumiemy.
-
Re: Czyszczenie wykresu przy kazdej iteracji.
Dołączam diagram przykładowego programu który służy mi tylko do celów poglądowych. Po odpaleniu można zauważyć że za każdą iteracją pojawia się nowy wykres jednak nieznacznie przesunięty względem poprzedniego.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2007 10:28 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 3 razy.

Zrób tak:
Stwórz indykator na drucie przed sprawdzeniem rozmiaru tablicy. Uruchom program Zmień indykator na stałą Odłącz wyjście elementu Convert from Dynamic Data Uruchom program.
-
Dołączony program okazał sie mylący, ponieważ w rzeczywistym programie w każdej iteracji generowany jest inny przebieg, co zaprezentowane rozwiązanie dyskwalifikuj, a ja chce żeby był wyświetlany tylko przebieg z danej iteracji ( bez żadnych "przesunięć" ) .
Ostatnio zmieniony 09 paź 2007 23:09 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Trudno przyznać sie do tak głupiego niedopatrzenia no ale cóż.
Przyczyna przesunięcia wykresu był fakt że w kontrolkach Configure Simulate Signal zamiast opcji która jest standardowo zaznaczona "Use continous generation" , trzeba zaznaczyć opcję "reset phase, seed and time stamps" , w tedy w każdej iteracji jest dokładnie ten sam przebieg czyli nie była to nawet wina kontrolki rysującej przebiegi.
Jednak mimo wszystko dzięki za uwagę odnośnie Waveform Graph, warto ją bedzie uwzględnić w moim rzeczywistym programie.
Przyczyna przesunięcia wykresu był fakt że w kontrolkach Configure Simulate Signal zamiast opcji która jest standardowo zaznaczona "Use continous generation" , trzeba zaznaczyć opcję "reset phase, seed and time stamps" , w tedy w każdej iteracji jest dokładnie ten sam przebieg czyli nie była to nawet wina kontrolki rysującej przebiegi.
Jednak mimo wszystko dzięki za uwagę odnośnie Waveform Graph, warto ją bedzie uwzględnić w moim rzeczywistym programie.