pomiar napiecia

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
fres
Kontakt:

pomiar napiecia

Post autor: fres »

Witam!
mam nastepujacy problem - chcialbym pomierzyc napiecie DC na wejsciu mikrofonowym karty dzwiekowej... czy jest to mozliwe?? stworzylem cos ale napewno nie mierzy to napiecia :(
druga rzecz o ktora chcialbym zapytac to czy jest mozliwosc sterownia odchyleniem standardowym szumu white uniform - tzn chodzi o to zeby mozna bylo wprowadzic swoja wartosc tej odchylki a nie zczytywac ja na podstawie amplitudy tego szumu...
Temat przeniesiony.
Zastanawiam się tylko co wspólnego miają pomiary przez wejście mikrofonowe z strukturą aplikacji, gdzie to umieściłeś. bogdani
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: pomiar napiecia

Post autor: jogurt_owocowy »

chcialbym pomierzyc napiecie DC na wejsciu mikrofonowym karty dzwiekowej
Jak dla mnie, nie ma takiej możliwości. Krótko mówiąc: na wejściu jest kondensator odcinający składową DC.
czy jest mozliwosc sterownia odchyleniem standardowym szumu white uniform - tzn chodzi o to zeby mozna bylo wprowadzic swoja wartosc tej odchylki a nie zczytywac ja na podstawie amplitudy tego szumu...
To chcesz ten szum generować czy mierzyć? Jeśli generować, to do sterowania odchyleniem nie trzeba nic więcej, jak tylko pomnożyć. (Strzelam, że) klocek zwraca szum o odchyleniu standardowym równym 1, a Ty chcesz mieć 2. Pomnóż próbkę/sygnał przez 2 (albo sqrt(2) albo 2^2... nie pamiętam jak to tam dokładnie jest).
Pozdrawiam (:
fres
Kontakt:

Re: pomiar napiecia

Post autor: fres »

ok dzieki za szybka odpowiedz...
(chce generowac szum o konkretnym odchyleniu standardowym (np. 0,5423)
ODPOWIEDZ