Agilent 3458A

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
karasm

Agilent 3458A

Post autor: karasm »

Witam.
Czytam z dane z przetwornika AC Agilenta 3458A. Jeden odczyt to 4 bajty (tak jak jest to w przykładzie DANE.vi). Problem w tym ze nie wiem jak za pomocą LV 8.0 przekonwertować to na Integer (wyswietlić na wykresie) Pomocy
karasm

Re: Agilent 3458A

Jescze raz ja.
Chodzi o to ze Przetwornik wysyła w ASCII i nie wiem co dalej z tym:)
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

To może jednak manual przeczytaj
Google, półka obok miernika, takie lokalizacje proponuje na początek.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
karasm

Mikrobi. Takie zamykanie tematu: po googluj, przeczytaj manual to na prawde nie jest pomocne użytkownikom forum. Zawsze uważałem że forum istniej po to żeby móc poczytac posty, skożystać z czyjejś pomocy, doświadczenia. Pewnie że maunal, help jest to bardzo dobra droga. Super sprawdza sie to na studiach, człowiek czegoś musi sam sie dokopać, poszukać, zrozumiec. Ale czasem firma/zaklad pracy po to kupuje labview zebyc cos zrobić "szybko". Kupuja labview, Agilent mowi ze są gotowe drivery do sprzetu (tylko zapominaja dodać ze tylko do podstawowych funkcji) a rezultat jest taki my musimy zrobić cos w godzine, na jutro, na wczoraj.
Myśle ze czasem mogłbyś oszczedzić takich złośliwych komentarzy typu: " poczytaj manual ktory leży na pułce obok multimetru" bo to do niczego dobrego nie prowadzi.
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Koza »

Twój przykład mi nie działa, ale spróbuj Programming > String > String/Number Conversion z palety funkcji. Sprawdź też funkcje Concatenate Strings - może połączyć kilka łańcuchów w jeden.

Pozdrawiam,
Koza
karasm

Dzieki KOZA za wskazówki. Zrobilem przez weekend. Zastosowałem Type Cast.
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Masz całkowitą rację Karasm.
Wszak to też sposób na topy w rankingach.
Rumcajs.

P.S. Mikrobi, nie obraź się ale czytając wszystkie posty na tym forum, zauważam, iż wiele Twoich odpowiedzi nie wnosi nic oprócz słów krytyki, typu "uporządkuj diagram" lub "poczytaj manual".
Myślę, że powinieneś zmienić to akademickie podejście do użytkowników forum, wszak to jak pisze Koza wzmaga w nich frustrację i nie przyciąga do forum a raczej odpycha.
Awatar użytkownika
Mikrobi

rumcajs pisze: Mikrobi, nie obraź się ale czytając wszystkie posty na tym forum, zauważam, iż wiele Twoich odpowiedzi nie wnosi nic oprócz słów krytyki, typu "uporządkuj diagram" lub "poczytaj manual".
Myślę, że powinieneś zmienić to akademickie podejście do użytkowników forum, wszak to jak pisze Koza wzmaga w nich frustrację i nie przyciąga do forum a raczej odpycha.
Obiecuję poprawę.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
Mikrobi

Zatem skoro juz obiecałem poprawę:
1. wynik google - na pierwszej pozycji link do biblioteki.
2. Zawartość biblioteki jest następująca:
Obrazek
3. W jej wnetrzu znajduje się Vi
Obrazek
Pozostaje jeszcze pytanie co ma byc czytane i w jaki sposób są rzeczywiście formatowane dane, co niestety siedzi w manualu.
Mam nadzieję że konstruktywnośc wypowiedzi jest zadowalająca i malo akademicka. 8)
...swoją drogą ciekawi mnie to zastosowanie elementu TypeCast Wiem że to dobry wytrych na dane, zatem ciekawi mnie jak to dziala u karasma.
Ciekawość. Poprosze o diagram.
p.s. całość przeszukiwania i sprawdzania VIjów zajęła poniżej 15min: to tak gwoli informacji. Rumcajs: co do topów w rankingach.... wybacz jeśli uważasz że wypowiedzi na forum to tylko/głównie nakręcanie licznika to... Obrazek
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Widzę, że udało Ci się odnaleźć tego pokładającego się ze śmiechu emotikona. Osobiście nie uznaję tego typu "gadżetów", cóż starej daty człowiek jestem i basta.
Odpowiedź była rzeczowa, mozna anulować pokutę idź więc i więcej nie grzesz...
Pozdrawiam.
Rumcajs.
Awatar użytkownika
Mikrobi

rumcajs pisze:Widzę, że udało Ci się odnaleźć tego pokładającego się ze śmiechu emotikona. Osobiście nie uznaję tego typu "gadżetów", cóż starej daty człowiek jestem i basta.
Coś w Twojej uwadze jest :D
Czytając niektóre swoje posty mam ochotę zacząc się przedstawiać: "Wasyl Żelazny. Karzeł."
rumcajs pisze:Odpowiedź była rzeczowa, mozna anulować pokutę idź więc i więcej nie grzesz...
nie grzesz...? ożesz... :(

;)
pozdrawiam
Mikrobi

karasm

Mikrobi kawał dobrej roboty. Super, znalazłeś vi-je w 15 minut (mnie to zajeło 14,5 minuty ale to może kwestia transferu, szybkosci googlowania :D ).
Ale teraz tak na poważnie, bez zbędnej złosliwosci.
Agilent taki kupe kasy kosztuje. Oprócz tego co da sie zrobic za pomocą tych vi-jów ma też inne mozliwości. Ja akurat potrzebuje go do probkowania sygnalu EKG (pomoć mozna przy probkowaniu 150k wyciagnać dokladnosc na poziomie czesci ppm).
Manual wszystko podaje, ale nie do konca wszystko sie zgadza zwłaszcza szybkosc-rozdzielczosc-dokladnosc. Akurat pracuje w Laboratorium Pomiarow-Badawczym i mam na czym sprawdzić (być może jest to też kwestia mojej złej interpretacji). I tu właśnie trace czas i dlatego prubuje cos dowiedzieć sie wiecej, być może ktoś juz na nim "zeby zjadł"
Awatar użytkownika
Mikrobi

karasm pisze: Manual wszystko podaje, ale nie do konca wszystko sie zgadza zwłaszcza szybkosc-rozdzielczosc-dokladnosc. Akurat pracuje w Laboratorium Pomiarow-Badawczym i mam na czym sprawdzić (być może jest to też kwestia mojej złej interpretacji). I tu właśnie trace czas i dlatego prubuje cos dowiedzieć sie wiecej, być może ktoś juz na nim "zeby zjadł"
W końcu zacząłeś coś konkretnie pisać - tutaj jest problem
Piszesz w pierwszych postach, że dostajesz odczyty w ASCII i nie wiesz co z tym zrobić dając VI przykładowy w którym jest indykator z tablicą stringów.

A.C.Clark napisał opowiadanie "Wystarczy zadać pytanie" - warto przeczytać. :)

Do rzeczy - w kwestii interpretacji: zapytaj przedstawicieli producenta w PL. Zakladam, że pracują podobnie jak NI - albo znają odpowiedzi albo wiedzą kogo ze swoich inzynierów zapytać.
Najszybszy jest kontakt telefoniczny z równolegle wysłanym emailem.
Tyle z doświadczenia (nie do końca akademickiego ;) )
Wybacz ale rzeczowo sformułowane pytanie pomaga udzielić odpowiedzi.

I jeszcze jedno - nie zamykałem tematu. Zakładałem że zareagujesz i sformułujesz rzeczowe pytanie.
Nawet coś z tego zaczyna wychodzić.
;)
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

przepraszam za offtopa z góry, ale to forum powoli zaczyna przypominać wojne. Co temat to ktoś kogoś krytykuje...
Awatar użytkownika
Mikrobi

Pewnie tak to ze strony moich postów wygląda. Przepraszam.
Staram się dowiedzieć - przyznaję że jednak nieudolnie ;) - jak konkretnie brzmi pytanie, skoro do Agilenta 3458A jest gotowa biblioteka.
Jak rozumiem chodzi o konkretny pomiar (EKG), który karasm chce przeprowadzić przy próbkowaniu 150k. Wymaga to specyficznej konfiguracji miernika, szuka kogoś kto już podobne pomiary na nim implementował. Czy dobrze teraz rozumiem pytanie?
W bibliotece jest Vi HP 3458A Config Freq/Per.vi:
This VI configures the HP 3458A multimeter for frequency or period measurements.
It also sets the gate time and the digits of resolution
Tworzy komendę opartą między innymi o wejścia :
Highest Freq
Sets the highest expected frequency component of the input signal.
This is needed to specify the frequency content (bandwidth) of the signal, which allows the multimeter to configure for the fastest possible measurements.

Default Value: 100 kHz
Valid Ranges: AC-coupled; AC voltage: 1 Hz - 10 MHz DC-coupled; AC voltage: 1 Hz - 10 MHz AC-coupled; AC current:
1 Hz - 100 kHz DC-coupled; AC current:
1 Hz - 100 kHz
Resolution
It sets the gate time and the digits of resolution.
Default Value: 0.001%, which selects a gate time of 1s and 7 digits of resolution.
Valid Ranges: The acceptable values are 0.00001, 0.0001, 0.001, 0.01, and 0.1 percent.
The default is 0.001% resolution, which selects a gate time of 10 ms and 6 digits of resolution.
Czy te parametry wejściowe nie pozwalają na potrzebne ustawienie pomiaru? Miernik przy konkretnych ustawieniach zwraca jakiś komunikat o błędzie?
I jeszcze jedno - karasam: cały czas zastanawia mnie jak zastosowałeś Type Cast do konwersji o którą pytałeś?
pozdrawiam
Mikrobi

ODPOWIEDZ