Rysowanie wykresu X-Y

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
lukasb9

Rysowanie wykresu X-Y

Post autor: lukasb9 »

Witam, problem pewnie banalny, ale nie dlamnie...choć juz troche czasu poświeciłem labview to nadal mam problemy...
A więc, z katy pomiarowej dostaje dwie dane X i Y w postaci liczb double, co i jak trzeba z tym zrobić że "przełknął" to bloczek XYgraph?. Chodzi mi o ten do którego doprowadza sie macierz cluster-ów. Druga sprawa, jeśli była by też zmienna Z i wykres miał by sie przedstawiać tak,że na osi poziomej mam wartości X, na osi pionowej wartości Y i Z - tworze dwa różne wykresy X-Y X-Z na wspólnej płaszczyźnie, dwoma różnymi kolorkami, jak zmodyfikować cluster? (bo chyba tak to trzeba zrobic...)
będe wdzięczny za jakakolwiek pomoc
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Rysowanie wykresu X-Y

Post autor: jogurt_owocowy »

Ctrl + H
lukasb9

tak juz na to wpadłem... ;) i z tym co napisałem w pierwszym poscie dałem sobie rade, teraz mam troche inny problem... mianowicie chce narysować dwa niezależne wykresy na jednej płaszczyźnie XY, różnych kolorów. Wydaje mi sie że zrobiłem jak trzeba ale to nie działa.. załączam rysunek. Suwaki służą tylko do ustawiania współrzednych, w fazie testów :)
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Rozumiem, że pętla wykonująca się tylko raz i Shift Register w niej są zamierzone - git.
Na wejście klocka Bundle powinieneś podawać tablicę punktów tworzących wykres - Ty podajesz skalary. W efekcie zamiast dokładać kolejne punkty do wykresów, dokładasz kolejne wykresy, ale w każdym jest tylko jeden punkt więc ich nie widać (zmień sposób wyświetlania markerów to je zobaczysz) - zobacz, że rozmiar tablicy klastrów podłączonej do XY Graph rośnie, a powinien być stały i wynosić dwa (bo określa liczbę wykresów).
Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Jak nie to pytaj.
Pozdrawiam
lukasb9

Witaj jogurcie owocowy :) z pętelka to pomyłka, oczywiście kliknął mi sie bloczek boolean. Staram sie zrozumieć to co napisałeś, ale powoli mi to idzie, na chwile obecna jeszcze nie doszedłem jak zrobić żeby kreśliło dwa osobne wykresy, może jeszcze jakas podpowiedź?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Przeglądnij przykłady dla XYGraph.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

...
lukasb9

jogurcie owocowy, u Ciebie danymi wejsciowymi są tablice kilkuelementowe, ja z każdym przejsciem pętli dostaje cztery liczby double, współrzędną X,Y pierwszego wykresu i tak samo współrzędną X,Y drugiego wykresu. Podpowiedzie jak to zamienić na tablice.... bo tu tkwi problem..
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

...
lukasb9

ok działa wielkie dzieki panowie :) , myślałem że da sie to zrobić prosciejm, bo teraz mam tworzone na bierząco cztery tablice, dwie z wartosciami X i dwie z wartosciami Y, czyli cztery build array-e i cztery shift register-y, ale ważne że działa :) , podpowiedzcie jeszcze jak rysować na bierząco wykres pochodnej, kreslonego aktualnie wykresu?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

jak rysować na bierząco wykres pochodnej, kreslonego aktualnie wykresu?
Tak samo jak sam wykres. W końcu obliczenie pochodnej, nawet bez korzystania z gotowych funkcji, to chyba nie jakaś wyższa matematyka. Ostatecznie można na palecie funkcji kliknąć Search, wpisać derivative i wybrać stamtąd coś dla siebie np. Derivative x(t) PtByPt
lukasb9

masz racje nie jest to wyższa matematyka, wystarczyło by wyliczac tangens nachylenia wykresu, biorąc do obliczeń poprzednią i obecną współrzędną, ale chciał bym to zrobić bloczkiem dlatego poszukam czegos wg Twoich wskazówek, jeszcze raz dzięki
ODPOWIEDZ