zerowanie części macierzy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
yawa20

zerowanie części macierzy

Post autor: yawa20 »

Witam.

Przedstawię sytuację od początku. Jest macierz jak w załączniku i jej graficzna interpretacja na Intensity Graph. Jak widać na Graph'ie zaznaczony jest fragment, który chcę by pozostał natomiast resztę chcę wyzerować. Obszar niezerowy nie musi być kółkiem, może być nawet kwadratem wszystko jedno wskazane jest jednak, by macierz miała takie same wymiary po operacji jak przed. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?
eech
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: zerowanie części macierzy

Post autor: jogurt_owocowy »

Najprościej zrobić macierz-maskę z jedynkami tam gdzie chcesz zachować wartości macierzy i zerami tam gdzie chcesz ją wyzerować, a potem po prostu pomnożyć te macierze.

[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/mask.gif[/img]

Ciekawie to wygląda. Zdradź więcej co jest na tym wykresie, po co chcesz tą macierz maskować i w jaki sposób chcesz zadawać obszar do wyzerowania?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yawa20

Odpowiem Ci co to jest. To jest funkcja niejednoznaczności (funkcje Wignera itp) i zależna jest od pierwotnego sygnału. To co chcę wyciąć to echo, które jest mi nie potrzebne. Zastanawiam się teraz jak wygenerować taką "macierz maskę" ponieważ macierz, która ma być maskowana może mieć różne rozmiary, a co za tym idzie obszar maskowania, różny obszar maskowania.

PZDR
eech
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Zastanawiam się teraz jak wygenerować taką "macierz maskę" ponieważ macierz, która ma być maskowana może mieć różne rozmiary
To akurat nie będzie problemem, ale wszystko zależy od tego
w jaki sposób chcesz zadawać obszar do wyzerowania?
Awatar użytkownika
yawa20

To akurat nie będzie problemem, ale wszystko zależy od tego
w jaki sposób chcesz zadawać obszar do wyzerowania?
sprawa jest o tyle prosta, że zawsze jest to środek macierzy i połowa jej wysokości czyli 1/4 w górę i tyle samo wdół a jeśli chodzi o szerokość to pewnie jakoś podobnie.
eech
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Jeśli ta maska ma być kwadratem to można np. tak:

[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/mask%20array.gif[/img]

Kontrolka mask size określa rozmiar maski (0 - brak; 1 - cała macierz; 0,5 - tak jak pisałeś: "środek macierzy (...) 1/4 w górę i tyle samo wdół"). Nie roztrząsałem specjalnie "szczegółów brzegowych" (czy zaokrąglać indeksy w górę czy w dół itp.) - mam nadzieję, że skrót myślowy jest jasny. W załączniku viaj gotowy do użycia:

[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/mask%20array2.gif[/img]

Pozdrawiam (:
Awatar użytkownika
yawa20

wielkie dzięki. O to mi chodziło. Zmodyfikuje to trochę do moich potrzeb.

Pozdrawiam
eech
ODPOWIEDZ