Witam Wszystkich,
Poniewaz dopiero zaczynam pisac w LabVIEW stad niebardzo wiem jak opisac swoj problem, dlatego posluze sie porownaniem z C++.
W C++ majac program w dwoch plikach: plik_1.cpp i plik_2.cpp i chcac miec dostep do zmiennej zadeklarowanej w plik_1.cpp z poziomu kodu w pliku plik_2.cpp wystarczy dodac polecenie "#include plik_1.h" wewnatrz tego drugiego.
Czy istnieje rownowazna metoda dostepu do zmiennej w subvi_1.vi z podprogramu subvi_2.vi ? Podprogram subvi_2.vi wylicza mi pewna wartosc i chce ta wartosc przypisac zmiennej w subvi_1.vi przed wyjsciem z subvi_2.vi. Wykorzystanie zmiennej globalnej nie jest w tym wypadku odpowiednia metoda.
Uzywam LabVIEW 8.2
Z gory dziekuje za odpowiedz,
PawelJ.
zmienna
Re: zmienna
ja bym proponował tak:
jeśli subvi_1 i subvi_2 umieścisz w mainvi, to w mainvi stwórz również swoją zmienną i do niej referencje, i ową referencje poprowadź do obu subvi'i.
ale skoro globalna był przeszkodą z jakiegoś względu nie wiem czy referencja da rady przeskoczyć obostrzenie.
jeśli subvi_1 i subvi_2 umieścisz w mainvi, to w mainvi stwórz również swoją zmienną i do niej referencje, i ową referencje poprowadź do obu subvi'i.
ale skoro globalna był przeszkodą z jakiegoś względu nie wiem czy referencja da rady przeskoczyć obostrzenie.