Modelowanie płonącego zbiornika
Re: symulacja obiektu cieplnego
witam
chciałbym się zapytać, czy mógłbym zamodelować w programie labview zajwisko płonącego zbiornika??
chciałbym się zapytać, czy mógłbym zamodelować w programie labview zajwisko płonącego zbiornika??
Mirosław Ziębicki
witam
ja do pana "kapitan7".......a mógłby mi Pan pomóc mam cieżki orzech do zgryzienia pisze prace mamgisterską...no i musze zasymulowac takie zjawiso....z dodniem jakiegoś wykresu zmian temparatury...
byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
ja do pana "kapitan7".......a mógłby mi Pan pomóc mam cieżki orzech do zgryzienia pisze prace mamgisterską...no i musze zasymulowac takie zjawiso....z dodniem jakiegoś wykresu zmian temparatury...
byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
Mirosław Ziębicki
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Pierwsza sprawa to znajomość środowiska.... piszącego pracę (czy jest ona chociarz podstawowa)
Kolejna sprawa dotyczy założeń. W jakim stopniu ma to być symulacja płonącego zbiornika (jakimi równaniami należy je opisać). Co konkretnie ma symulować - jaki zbiornik(cysterna czy jezioro
), jak ma płonąć. Trzeba koniecznie przyjąć jakieś warunki brzegowe.
Problem wydaje się być trudny i skomplikowany, dlatego przydało by się więcej... dużo więcej danych.
Kolejna sprawa dotyczy założeń. W jakim stopniu ma to być symulacja płonącego zbiornika (jakimi równaniami należy je opisać). Co konkretnie ma symulować - jaki zbiornik(cysterna czy jezioro

Problem wydaje się być trudny i skomplikowany, dlatego przydało by się więcej... dużo więcej danych.
kapitan7
jestem wstanie wszystko podać .....mam proste równania liniowe i chciałbym przeżucic to na wykres w labview.....druga sparwa to jest związana w szybkością obniżania się poziomu cieczy w zbiorniku (chodzi o zbiornik), by uzależnić ją w czasie...zaczołem pisać rówanie ...z której wylicze "szybkość spalania" i chciałbym uzaleznić ją od jednej albo od dwóch zmiennych by pokaząc jak ona wpływa na te właśnie szybkość spalania....no i teraz pojawił się probelm bo chciałem mieć kilka wartości (wyników)...ale wzór liczy jedną ....wusze to wrzucić w pentle...(ale do końca nie wiem w jaką) no i do tego dochodzi jeszcze cza spróbkowania by zapisać ok 20 pomiarów i te włąśnie wyniki przerzucić na wykres...z tymi probelmami zwracam sie do Pana. A jak Pana to widzi, ma Paan napewno większe doświdczenie, może da się to zrobić zdecydowanie prościej i szybciej..... jakie dane musze uznac za brzegowe bo tego nie wiem -PROSZE O POMOC! Za wszelkie wskazówki serdeczne dzięki!!!
Mirosław Ziębicki
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Proszę spróbowac przedstawić jakis VI (najlepiej print screen) jak wygląda program w LabView.
Mam kilka propozycji
1. Jakie mają byc wykresy (czego? temperatury? czy naprzykład wykres zmian szybkości spalania zależny od parametrów.. jakich??? - czy może problem tkwi w wyświetlaniu kilku wykresów na raz?????)
2. Może warto by było najpierw ustalić jak ma program docelowo działać (jakie sa zmienne, co chcemy osiągnąć (jakie wykresy) a później próbować go rozwiązać w LabView)
3. Czy program ma wyliczać parametry i pokazywać na końcu wynik czy ma "online" wyświetlać przebieg spalania z możliwością zmian parametrów podczas procesu.
Przydało by się dokładniejsze określenie problemu (dużo dokładniejsze z opisem oczekiwań i założeń)
Aha i o pomoc można się zwracać do wszystkich na forum ... może kto inny lepiej poradzi sobie z tym problemem
Mam kilka propozycji
1. Jakie mają byc wykresy (czego? temperatury? czy naprzykład wykres zmian szybkości spalania zależny od parametrów.. jakich??? - czy może problem tkwi w wyświetlaniu kilku wykresów na raz?????)
2. Może warto by było najpierw ustalić jak ma program docelowo działać (jakie sa zmienne, co chcemy osiągnąć (jakie wykresy) a później próbować go rozwiązać w LabView)
3. Czy program ma wyliczać parametry i pokazywać na końcu wynik czy ma "online" wyświetlać przebieg spalania z możliwością zmian parametrów podczas procesu.
Przydało by się dokładniejsze określenie problemu (dużo dokładniejsze z opisem oczekiwań i założeń)
Aha i o pomoc można się zwracać do wszystkich na forum ... może kto inny lepiej poradzi sobie z tym problemem

kapitan7
witamkapitan7 pisze:Proszę spróbowac przedstawić jakis VI (najlepiej print screen) jak wygląda program w LabView.
Mam kilka propozycji
Aha i o pomoc można się zwracać do wszystkich na forum ... może kto inny lepiej poradzi sobie z tym problemem )
punkt 3 byłby najwłaściwszy, chciałbym jednoczenie pokazać 2 wykresy, bo to jest główny cel (a), szybkość spalania b). szybkość migracji ciepła do wnętrza cieczy ta jest zdecydowanie większa i by one przebiegały online, z możliwością wpłuwu na nie i pokaznia jak się one zmieniają w zalezności od np. gęstosci ropy czy innego parametru).Od czego musze zacząć od równań matematycznych? Zalezności mam już ....i mam dane ale nie bardzo wiem jak dalej się poruszac ...ciagle czytma "helpa", ale praca nie pozwala mnie skupić się na magisterce:((
Mam pewne wyniki doświedczenia, nie wiem jak mam podać te dane bo za dużo było by pisania na forum..może na gg albo e-mailem było by łatwiej komunikować?
Nie chce się zagłębiać w skomplikowane szczegóły dlatego prosiłbym o pomoc w wybraniu najprostrzego wariantu...Z góry dzięki za pomoc
Mirosław Ziębicki
witam
mam prośbe do Państwa tytanko w sprawie tablicy w labview...jak sporządzić tablice, która jest potrzebna do sporządzenia wykresu?
mam prośbe do Państwa tytanko w sprawie tablicy w labview...jak sporządzić tablice, która jest potrzebna do sporządzenia wykresu?
Mirosław Ziębicki
Pomoc kontekstowa dla wykresu:
na diagramie: Ctrl+H i najazd kursorem myszy na ikonkę wykresu.
na diagramie: Ctrl+H i najazd kursorem myszy na ikonkę wykresu.