Witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy. Do tej pory z labview miałem bardzo mało do czynienia i nie znam się na nim... dlatego proszę o pomoc.
Na potrzeby badań do dyplomu potrzebuję zrobić generator sygnałów sinusoidalnych pozwalający na porównanie przez badaną osobę dwóch częstotliwości f1 i f2 trwających po 200ms każdy i pojawiających się w odstępie 300ms.
Tak wyobrażam sobie jego działanie: Po włączeniu programu, zdefiniowaniu f1 i f2 i naciśnięciu guzika start zostanie wygenerowany następujący przebieg:
/300ms/---->/f1-200ms/---->/300ms/---->/f2-200ms/
później ręcznie zmiana f1 i f2 i znów start...
Jak to zrobić?!?!?!
(Dysponuję Labview 7.0 Express i większością dodatków) Pozdrawiam, Michał
generacja paczek sygnałow
Re: generacja paczek sygnałow
Witam,
Ogólny zarys programu masz w VI poniżej. Niestety nie mam możliwości zapisania go do wersji 7.0 (mam tylko 8.0). Ale możesz sciągnąc ze strony ni.com wersje Trial 8.0 i obejrzeć block diagram i na jego podstawie stworzyć program w LV7.0.
A może ktoś na forum może przekonwertować do 7.0?
Żebyś się na darmo nie namęczył, masz poniżej również wykres przebiegu. Mam nadzieję, że oto Ci chodziło.
Pozdrawiam
Ogólny zarys programu masz w VI poniżej. Niestety nie mam możliwości zapisania go do wersji 7.0 (mam tylko 8.0). Ale możesz sciągnąc ze strony ni.com wersje Trial 8.0 i obejrzeć block diagram i na jego podstawie stworzyć program w LV7.0.
A może ktoś na forum może przekonwertować do 7.0?
Żebyś się na darmo nie namęczył, masz poniżej również wykres przebiegu. Mam nadzieję, że oto Ci chodziło.
Pozdrawiam
Re: generacja paczek sygnałow
Dziękuję za odpowiedź. A czy ktoś mógłby doradzić mi jak zaadoptować do tego algorytmu taki generator? Jest on częścią większej aplikacji..dodanie wspomnienej w pierwszym poście opcji do tego .vi byłoby rozwiązaniem idealnym...
Przepraszam, że tak marudzę, jestem na etapie intensywnego czytania tutoriali i przypominania sobie tego, co kiedyś wiedziałem... moja orientacja w Labview dopiero kiełkuje
M.
Przepraszam, że tak marudzę, jestem na etapie intensywnego czytania tutoriali i przypominania sobie tego, co kiedyś wiedziałem... moja orientacja w Labview dopiero kiełkuje

M.