Na wstępie jako że to moj pierwszy post na forum chciałbym się przywitać
Witam
Mój problem dotyczy porownywania wartości sygnału...
konkretnie porownywania wartosci aktualnej na liczniku z wartoscia ktora byla na 10ms wczesniej...sygnał jest ciągły, w pewnych przedziałach zmienny.
idea dotyczy konkretnie (kolejno w punktach):
- mamy stały sygnał (np z czujnika siły)
- nastepuje kontakt z czujnikiem siły co powoduje wzrost wartosci sygnału
- chce porownywac ciagle jak wyglada roznica pomiedzy tymi wartosciami, tak zeby w razie jej naglego wzrostu (kontakt z czujnikiem) mozna bylo stwierdzic o ile wzrosla, tak by pozniej tym sygnalem wplywac na sygnal sterujacy ukladem.
uzywam labview 7.0 8)
z gory dziekuje za informacje
Porównywanie aktualnej wartości sygnału z wart.sprzed 10ms
Re: Porównywanie aktualnej wartości sygnału z wart.sprzed
Chodzi Ci o stworzenie regulatora, czy raczej komparatora, który pokazuje że wielkość następna jest większa od poprzedniej??
Jeżeli chodzi o "poprzednią" wartość to możesz wykorzystać SHIFT REGISTERa lub Feedback Node.
Z kolei jak bardzo Ci zależy na sztywnym odczytywaniu co 10 ms to musisz użyć palety Time&Dialog + oczywiście skarbnica wiedzy forum LV.
Podaj więcej szczegółów to jeszcze coś wymyślimy .
Jeżeli chodzi o "poprzednią" wartość to możesz wykorzystać SHIFT REGISTERa lub Feedback Node.
Z kolei jak bardzo Ci zależy na sztywnym odczytywaniu co 10 ms to musisz użyć palety Time&Dialog + oczywiście skarbnica wiedzy forum LV.
Podaj więcej szczegółów to jeszcze coś wymyślimy .
POZDRAWIAM niemy
W życiu trzeba mieć albo wiedzę albo znajomości...Ja tego drugiego nie mam więc ćwiczę i zdobywam to pierwsze
W życiu trzeba mieć albo wiedzę albo znajomości...Ja tego drugiego nie mam więc ćwiczę i zdobywam to pierwsze
Hmm....niemy pisze:Podaj więcej szczegółów to jeszcze coś wymyślimy .
Chodzi mi konkretnie o stworzenie regulatora,
cały układ wyglada następująco:
Czujnik siły + generator sygnału PWM sterujący zasilaniem
W momencie gdy na czujniku narasta wartość siły (jest kontakt z badanym obiektem) (właśnie do detekcji tej zmiany wartości sygnału potrzebuje odczytywania i porównywania wartości następnej z poprzednią)
Gdy nastąpi taka sytuacja sygnał z czujnika trafia na regulator który steruje wypełnieniem PWM, zasilacz otrzymuje mniejsze impulsy co wpływa na zwolnienie/zatrzymanie układu który regulujemy
Hmmm....dzieki za wczesniejsze informacje
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Posłuchaj niemego
SHIFT REGISTER
Jeśli nie wiesz o co w tym chodzi to popatrz na forum lub w helpie.
Tam sa przykłady jak można porównywać w prosty sposób wartośc aktualną z poprzednią i jeszcze wcześniejszą .....
Jeśli dobrze rozumiem problem, powinno Ci całkowicie pomóc.
SHIFT REGISTER
Jeśli nie wiesz o co w tym chodzi to popatrz na forum lub w helpie.
Tam sa przykłady jak można porównywać w prosty sposób wartośc aktualną z poprzednią i jeszcze wcześniejszą .....
Jeśli dobrze rozumiem problem, powinno Ci całkowicie pomóc.
kapitan7
Re: Porównywanie aktualnej wartości sygnału z wart.sprzed 10ms
Jeśli poradziłeś sobie już z porównywaniem poprzedniej wartości to trzeba jeszcze wybrać typ regulacji: czy ma to być zwykłe załącz/wyłącz czy może regulacja ciągła i regulator np PID, którego aplikację również znajdziesz w przykładach.
POZDRAWIAM niemy