Witam, pierwszy post wiec pozdrawiam forum LabView
A teraz do rzeczy.
Musze zmieniec ustawienia w cudzym programie. Sam plik Settings nie ma Block Diagram, tylko front panel. Umieszczone tam elementy sa Numeric ale bez zadnej unikalnej nazwy (Numeric0). Program zapisuje do tego pliku i czyta rozne parametry jako wartosci globalne.
Zmiany jakie zrobie w wartosciach pliku Settings nie sa zapamietywane, takze probowalem dokonac zmian poprzed plik ktory zapisuje do niego, ale po zresetowaniu programu wracaja poprzednie wartosci.
Czy jest jakis sposb zeby zmienic wartosci w pliku Settings?
Pozdrawiam serdecznie, i z gory dziekuje za ugestie i porady.
Zmiana wartosci w pliku Settings
Re: Zmiana wartosci w pliku Settings
Witaj na forum.
Pytanie pierwsze: 'plik Settings' to uruchamiany VI, którego panel jest widoczny w pewnym momencie programu (na początku) ?
Pytanie drugie: aplikacja, której częścią jak rozumiem jest 'plik Settings' jest osadzona w środowisku - czyli pracuje jako VIje - czy jest uruchamiana plikiem exe ?
Pytanie trzecie: jaki jest cel zmieniania tych ustawień ?
czy chcesz z jakiegoś pliku (powiedzmy tekstowego) wpisywać do 'pliku Settings' ?
Pytanie pierwsze: 'plik Settings' to uruchamiany VI, którego panel jest widoczny w pewnym momencie programu (na początku) ?
Pytanie drugie: aplikacja, której częścią jak rozumiem jest 'plik Settings' jest osadzona w środowisku - czyli pracuje jako VIje - czy jest uruchamiana plikiem exe ?
Pytanie trzecie: jaki jest cel zmieniania tych ustawień ?
czy chcesz z jakiegoś pliku (powiedzmy tekstowego) wpisywać do 'pliku Settings' ?
1. Tak to jest plik VI, jest to jedna z czesci menu w programie.
2.nie jest to plik exe, jest osadzony jakos osobny plik VI
3.ustawienia te sa parametrami testow jakie sa dalej wykonywane, wiec chcialbym je zmienic, recznie, popostu wpisac nowe parametry, ale zeby juz zostaly a nie musialbym ich na nowo wpsisywac przed kazdym testem.
Moge oczywiscie zamiescic pliki jesli byloby to pomocne.
Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
2.nie jest to plik exe, jest osadzony jakos osobny plik VI
3.ustawienia te sa parametrami testow jakie sa dalej wykonywane, wiec chcialbym je zmienic, recznie, popostu wpisac nowe parametry, ale zeby juz zostaly a nie musialbym ich na nowo wpsisywac przed kazdym testem.
Moge oczywiscie zamiescic pliki jesli byloby to pomocne.
Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
Proponuję umieścić pliki na forum.
Oto plik settings oraz plik ktory go obsluguje. Chodzi mi glownie o zmiane parametro Res.Cable oraz Res.Crate
Dziekuje .Pozdrawiam
Dziekuje .Pozdrawiam
Z tego co widać w plikach: daq_dialogvai.vi to zmienna globalna wykorzystywana przez daq_settings.vi.
To rodzaj pliku, który służy do przenoszenia danych miedzy VIjami - o tym zresztą mówi nazwa zmienna globalna. Z założenia nie posiada on diagramu. Jeśli chwycisz ikonę daq_dialogvai.vi i przeciągniesz ją na diagram innego VIja otrzymasz taki efekt:

Mam dużo rezerwy dla stosowania zmiennych globalnych i lokalnych. Zwłaszcza w sytuacji kiedy zapisywanie do zmiennej odbywa się wielokrotnie w różnych częściach programu. To tytułem komentarza do diagramu.
Nie widzę calej struktury programu więc pozostaje spekulowane rozwiązanie tego typu z pytaniem oczywiście w którym momencie umieścić to w programie -
zakladam że w końcowej częsci programu

To rodzaj pliku, który służy do przenoszenia danych miedzy VIjami - o tym zresztą mówi nazwa zmienna globalna. Z założenia nie posiada on diagramu. Jeśli chwycisz ikonę daq_dialogvai.vi i przeciągniesz ją na diagram innego VIja otrzymasz taki efekt:
Mam dużo rezerwy dla stosowania zmiennych globalnych i lokalnych. Zwłaszcza w sytuacji kiedy zapisywanie do zmiennej odbywa się wielokrotnie w różnych częściach programu. To tytułem komentarza do diagramu.
Nie widzę calej struktury programu więc pozostaje spekulowane rozwiązanie tego typu z pytaniem oczywiście w którym momencie umieścić to w programie -
zakladam że w końcowej częsci programu

Zmienne interesujące Erwina już są zapisywane Mikrobi do zmiennej globalnej. Rys.1.
Aby po ponownym otwarciu Vi z ustawianiem parametrów "mieć" poprzednie ustawienia zmiennych interesującyh Ervwna polecam utrzymując zastosowaną w Vi konwencję zastosować rys.2. czyli przepisanie ze zmiennych globalnych do lokalnych.
Nie wiem o co Erwinowi chodziło z "zresetowaniem" programu.
Jeżeli ma na myśli zamknięcie aplikacji całkowite to aby uzystakć stare parametry należałoby zastosować zapis do pliku po naciśnięciu przycisku "Start Data Acquisition" a na początku uruchomienia Vi z ustawieniami ich wczytaniu.
Rumcajs.
Aby po ponownym otwarciu Vi z ustawianiem parametrów "mieć" poprzednie ustawienia zmiennych interesującyh Ervwna polecam utrzymując zastosowaną w Vi konwencję zastosować rys.2. czyli przepisanie ze zmiennych globalnych do lokalnych.
Nie wiem o co Erwinowi chodziło z "zresetowaniem" programu.
Jeżeli ma na myśli zamknięcie aplikacji całkowite to aby uzystakć stare parametry należałoby zastosować zapis do pliku po naciśnięciu przycisku "Start Data Acquisition" a na początku uruchomienia Vi z ustawieniami ich wczytaniu.
Rumcajs.