wykres XY z pliku tekstowego

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
arecki

wykres XY z pliku tekstowego

Post autor: arecki »

Witam wszystkich. Jestem początkującym graczem w tej sprawie Używam LabView 8.2 Problem jest następujący: potrzebuję zrobić wykres XY z pliku tekstowego, np:
1.000 0.500
2.000 1.000
3.000 1.500
4.000 2.000
5.000 2.500
6.000 3.000

Plik powstaje z pomiaru kartą DAQ. Pierwsza kolumna to wartości z pierwszego portu A/C, a druga kolumna z drugiego portu. Ogólnie ma to być wykres charakterystyki prądowo-napięciowej. Zapis do pliku robię zapomocą bloku Write To Measurement File bez zapisu kolumny czasu. Pierwsza kolumna ma być użyta jako wartości X, a druga jako wartości Y. Uzywam bloku Read From Measurement File do odczytu pliku.
Blok odczytuje dany plik, tylko później jest problem z tym jak mam rozdzielić obie kolumny, tak żeby użyć XY Graph, albo Express XY Graph. Dla niektórych może to banalne, wiec proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Re: wykres XY z pliku tekstowego

Post autor: decyl »

czołem,
a mógłbyś załączyć konkretny Twój plik lvm (bo z tego formatu korzystasz prawda?).
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: conioo »

Cześć,

Spójrz na VI poniżej.
Jeśli nie dokładnie o to Ci chodziło to wrzuć na forum plik, z którego chcesz czytać oraz Vi do odczytu.

Pozdrawiam
arecki

Korzystam z pliku lvm. Dane zapisane są w postaci tekstu, odzielone tabulatorem, a nie spacją.
W bloku Write To Measurement File (File I/O ->Write To Measurement File) jest opcja żeby w pierwszej kolumnie zapisać czas, ale tą opcję wyłączyłem, bo te dane są mi zbedne, także piersza kolumna jest pusta. Może jednak jest potrzebna pierwsza kolumna do wykreślenia? Dwie następne kolumny to wartości odpowiednio X i Y do wykresu.
Do odczytu pliku lvm używam bloku Read From Measurement File. Gdy użyję tego bloku i podam na blok Express XY Graph, to źle mi wykreśla, bo czyta tylko z pierwszej kolumny (tzn pierwszej odzielonej tabulatorem). Może mam użyć innego sposobu na odczyt?
Załaczam przykladowe pliki lvm. Ważne jest, aby pierwsza kolumna została użyta jako wartości X, a druga jako wartości Y, a następnie zostało to wszystko wykreślone. Długość pliku nie jest stała, zmienia sie w zależności od pomiaru.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: conioo »

Witam,

Express Vi "Read From Measurement File" na wyjście wyrzuca Dynamic Data. A XYgraph przyjmuje tylko klaster złożony z dwóch tablic wartości skalarnych. Wystarczy przekonwertować dane do odpowiedniecg formatu i działa.
Załączam VI.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że to rozwiąże Twój problem :)
arecki

Dzięki wielkie. Właśnie o to mi chodziło :D

Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ