Całkowanie, pochodne w czasie rzeczywistym
Re: Całkowanie, pochodne w czasie rzeczywistym
Wybacz brak precyzji w pytaniu.
Rozdzielczości monitora.
Rozdzielczości monitora.
-
aha
wiec mam 1920x1200. A jakie to ma znaczenie?

Engineering is the art of making what you want from things you can get
Diagram ma 2124x989, panel 2207x1365.
Na moim starym monitorze NEC mam ustawione 1280x1024 - nie mieści się ani diagramn ani panel.
Stąd pytanie i owszem, tak, wiem że są już Duże Monitory o Dużej Rozdzielczości ;).
Do rzeczy diagram wymaga uporządkowania. Nie jest to przytyk, tylko rada kolegi o - jak przypuszczam - nieco większym doświadczeniu
uporządkowany i spójny diagram prościej sie debaguje.
Zwłaszcza po powrocie do tematu po tygodniu lub więcej czasu.
Bardziej konkretnie: sekwencja plaska Fourier seriers jest niepotrzebna -
sekwencja plaska
po prawej stronie sekwencji Stabilization of height kryje pod sobą przewody, sekwencja plaska The mean flow rate jest niepotrzebna
Całość sugeruję zrobić jednak na zwykłej pętli while z funkcją wait, chyba że to modul pracujący pod RT lub FPGA - dla windowsów to kod nadmiarowy. ExpressVI Elapsed Time raczej też zastąpil bym prostszym rozwiązaniem.
To pierwsze sugestie - poddaję pod twoją rozwagę.
Na moim starym monitorze NEC mam ustawione 1280x1024 - nie mieści się ani diagramn ani panel.
Stąd pytanie i owszem, tak, wiem że są już Duże Monitory o Dużej Rozdzielczości ;).
Do rzeczy diagram wymaga uporządkowania. Nie jest to przytyk, tylko rada kolegi o - jak przypuszczam - nieco większym doświadczeniu
uporządkowany i spójny diagram prościej sie debaguje.
Zwłaszcza po powrocie do tematu po tygodniu lub więcej czasu.
Bardziej konkretnie: sekwencja plaska Fourier seriers jest niepotrzebna -
sekwencja plaska
po prawej stronie sekwencji Stabilization of height kryje pod sobą przewody, sekwencja plaska The mean flow rate jest niepotrzebna
Całość sugeruję zrobić jednak na zwykłej pętli while z funkcją wait, chyba że to modul pracujący pod RT lub FPGA - dla windowsów to kod nadmiarowy. ExpressVI Elapsed Time raczej też zastąpil bym prostszym rozwiązaniem.
To pierwsze sugestie - poddaję pod twoją rozwagę.
Ta funkcja czeka do pojawienia się w tikach procesora wielokrotności zadanej wartości wejściowej - właściwym rozwiązaniem będzie Waitvugie pisze: IMO Wait Until Milisecond Multiple tego nie gwarantuje - głupie kręcenie kółkiem myszki generuje lagi.
Howgh! 8)vugie pisze:Trzecie primo: to już Mikrobi ci powie...
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
A mi nie chodziło o to, żeby używać pętli czasowej, tylko żeby mierzyć czas na początku i na końcu każdej iteracji i różnicę podawać jako chwilowy krok całkowania (w zasadzie wystarczy tylko na początku + shift register).
I to, co pisałem wcześciej - użycie kilku bloków całkowania point by point w jednym vi, ale oddzielonych strukturalnie pachnie mi błędami.
Mikrobi: WUMM miałoby sens pod warunkiem, że byłaby gwarancja, że całość pętli wykona się w czasie krótszym niż argument tego bloku. Wtedy każda iteracja trwałaby dokładnie tyle samo. Ale 0.1 s to na tyle krótki czas, że obsługa interfejsu może czasem zająć dłużej.
I to, co pisałem wcześciej - użycie kilku bloków całkowania point by point w jednym vi, ale oddzielonych strukturalnie pachnie mi błędami.
Mikrobi: WUMM miałoby sens pod warunkiem, że byłaby gwarancja, że całość pętli wykona się w czasie krótszym niż argument tego bloku. Wtedy każda iteracja trwałaby dokładnie tyle samo. Ale 0.1 s to na tyle krótki czas, że obsługa interfejsu może czasem zająć dłużej.
-
Hmmm, dzięki za odpowiedz. Dzięki za rady, to jest cześć robocza. Próbuje przenieść wszystko co zrobiłem w Symulinku do Labview ale mam trochę problemy i dlatego taki bałagan:)
Teraz ja spróbuje bardziej konkretnie:)
- Funkcje Fourier series używam do podania sygnału, który chce uzyskać. Czasami jest on skomplikowany a ciąg furiera potrafi to ładnie opisać.
Funkcja The mean flow rate będzie służyła do nastawienia średniego przepływu na pompie, więc muszę ją mieć.
Do reszty postaram się dostosować:)
Zauważyłem jedno. Wszystko pięknie chodzi, tzn. poszczególne części programu ale jak połączę je wszystko całość i pojawi się feedback node to zaczyna się kaszana:/ I tylko mogę znaleźć rozwiązanie dla dt=100ms a reszta pada:/
Teraz ja spróbuje bardziej konkretnie:)
- Funkcje Fourier series używam do podania sygnału, który chce uzyskać. Czasami jest on skomplikowany a ciąg furiera potrafi to ładnie opisać.
Funkcja The mean flow rate będzie służyła do nastawienia średniego przepływu na pompie, więc muszę ją mieć.
Do reszty postaram się dostosować:)
Zauważyłem jedno. Wszystko pięknie chodzi, tzn. poszczególne części programu ale jak połączę je wszystko całość i pojawi się feedback node to zaczyna się kaszana:/ I tylko mogę znaleźć rozwiązanie dla dt=100ms a reszta pada:/
Do uchwycenia czasu powinna wystarczyć funkcja Tick Count i tak jak piszesz vugie shift register pętli while.
-
Sprawdziłem to i różnica ta jest praktycznie stała nic się nie zmienia. Można to zrobić również w pętli czasowej actual start (i) and actual end (i-1). Te same rezultaty. Więc problem musi być gdzieś indziej.
-
Sprawdziłem jeszcze raz i po zmieniałem jak pisaliście nic się nie zmieniło. Rozwiązanie mogę znaleźć tylko dla dt=100 nie mogę tego zawęzić:( Może jakieś inne uwagi?