Usb60008/6009 jak zsynchronizować?

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Vegeta14

Usb60008/6009 jak zsynchronizować?

Post autor: Vegeta14 »

Hej. Mam LV 7.1 Karte USB 6008/6009. Amplituda -10V do +10V. Karta nie ma wejścia synchronizującego z tego wynika problem taki, że jak generuje sinusa i chcę go odtworzyć w LV to sin nie zaczyna się od zera. Czyli jak złapie pierwszą próbkę tak się zacznie np. od amplitudy 10V czy -5 i za każdym razem z innego miejsca. Chodzi o to czy ktoś ma dobry pomysł ( programowy) żeby sygnał zaczynał się z jednego miejsca lub przedziału. Tzn. złapie próbkę np. bliską zera i puści sygnał(czyli żeby sygnał pływał, był wlocie czy jak zwał). Próbowałem różne metody na komparatorach ale to powoduje że sygnał pojawia się i znika( i tak w kółko) np. zadawałem mały przedział od -0,05 do 0,05 i problem taki że nie zawsze trafił w ten przedział albo łapał to -0,05 albo 0,05.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Usb60008/6009 jak zsynchronizować?

Post autor: Mikrobi »

Zacznij od Kroku Pierwszego: :arrow: uporządkuj diagram.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Vegeta14

Przecież jest taki. I tak musiałem wyciąć mnóstwo rzeczy żeby pokazać główny problem. Niby co jest nieczytelne ?? Przecież jest tylko kilka bloków a poza tym to standardowa struktura,
Awatar użytkownika
maszup

Post autor: maszup »

faktycznie,
kod jest malo czytelny i zawiera duzo niepotrzebnych rzeczy, do zobrazowania problemu, np property node nie wiadomo czego dotyczy. stosujesz nazwy ktore nie sa klarowne, np wykres moze byc Chart lub Graph a to juz jest roznica jak wpisujesz wartosci na wykres. w zalaczniku dodalem przyklad, w jaki sposob moznaby to rozwiazac.
pozdrawiam
maciek
Vegeta14

Ok może i masz rację. Pewnie byłem zbyt przejęty opisaniem problemu niż zwróceniem uwagi na pewne elementy na zdjęciu. Pomysł wygląda ciekawie. Program i tak muszę dostosować do mojego, więc trochę to potrwa. Dzisiaj nie mam możliwości tego sprawdzić ale jutro na pewno dam znać. Pozdrawiam. Dzięki Maciek za pomoc!!
Vegeta14

Hej. Sprawdziłem program i hmm.. działa niekoniecznie tak jak się tego spodziewałem. Powiem dlaczego:
-Może zacznę od początku=program to woltomierz, który działa jak oscyloskop. Ustalam na podstawie próbek i zadanego okna czasowego częstotliwość. W tym oknie czasowym widać sygnał. W trakcie przebiegu sygnału te okno nie powinno się zmieniać a sygnał najlepiej żeby zaczynał się z jednego miejsca(ewentualnie przedział). Program wylicza szereg danych(m.in. fft, faze, czy RMS) i korzystanie z historii nie jest dobrą metodą, choć ciekawą. -Korzystam z Wfm Graf (Measurement). Oczywiście mogę przystosować się do innych rozwiązań. -Jestem otwarty na dalsze propozycję. Bardzo chętnie postaram się sprawdzić każdy pomysł. Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
maszup

Post autor: maszup »

- Napisz troche jasniej o co Ci chodzi z tym oknem.
jak nie historia to musisz te dane kumulowac w shift registrze albo w functional globalu w drugiej petli while. nie mozesz tez zbierac probek w nieskonczonosc.musisz zalozyc jakis przedzial czasowy probek, ktorymi dysponujesz.

- akwizycje mozna zrobic tez na przykladzie sygnalu waveform. to nie ma problemu
ODPOWIEDZ