Całkowanie, pochodne w czasie rzeczywistym
-
Całkowanie, pochodne w czasie rzeczywistym
Witam,
Chciałbym z całkować np. funkcje sin(x) w czasie rzeczywistym. Chciałbym, żeby to działało podobnie jak integrator w Symulinku Matlaba. Probuje to wszystko zrobic w pętli while ale coś mi nie wychodzi. Byłbym wdzięczny za jakiekąkolwiek pomoc.
Chciałbym z całkować np. funkcje sin(x) w czasie rzeczywistym. Chciałbym, żeby to działało podobnie jak integrator w Symulinku Matlaba. Probuje to wszystko zrobic w pętli while ale coś mi nie wychodzi. Byłbym wdzięczny za jakiekąkolwiek pomoc.
Engineering is the art of making what you want from things you can get
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Całkowanie, pochodne w czasie rzeczywistym
Signal Processing->Point by Point->Integ & Difff->Integral
-
dzęki popróbuje
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
albo jest jeszcze Mathematics-->Integ & Difff->Integral
co tam wolisz, zawsze można help'a otworzyć(ctrl+?) i wpisać Integral
co tam wolisz, zawsze można help'a otworzyć(ctrl+?) i wpisać Integral
-
Integral z signal processing przydała się lepiej i działa bez zarzutów. Miałem problem z ustawieniem warunków początkowych bo maja całka była zależna od czasu i chciałem ja z całkować z warunkiem początkowym zero.Ale miałem problem bo zegar w Labview działa od uruchomienia programu Labview a nie jak ja chciałem od uruchomienia mojego SubVIva. Wykorzystałem funckje Elepsed time i wszystko jest jak trzeba. 

a mozesz pokazac przykładowy vi?
jak Ci to wyszlo?
Marek
jak Ci to wyszlo?
Marek
-
Sorki, że tak pózno. Załaczam plik. Jakieś pytanie to walić śmiało postaram się pomóc.
-
Ja z całkowaniem z Signal Processing miałem duże problemy w momencie gdy uzywałem go kilka razy w obrębie różnych pętli. Gdy kilka tych bloczków działa "obok siebie" wszystko jest w porządku, natomiast gdy są w kodzie trochę od siebie oddalone (w sensie struktury) robi się kasza. Chciałem zrobić z tego nawet jakiś modelowy przykład, ale dałem spokój. Rozwiązanie znalazłem takie, że zrobiłem kilka identycznych subVI, różniących się tylko nazwą i zawierających wyłącznie bloczek Integral z powórzonymi wejściami i wyjściami i w każdym miejscu kodu używałem innego z tych subVI. Domyślam się, że ten efekt wynika z tego, że blok ten pracuje na Shift Register i mają tu udział zagadnienia związane z przydziałem pamięci dla poszczególnych instancji bloku, ale dlaczego efekt jest taki, a nie inny, tego do końca nie rozumiem.
To tak na wypadek jakby komuś całkowanie point by point nie działało...
To tak na wypadek jakby komuś całkowanie point by point nie działało...
-
Mam małe pytanie i postanowiłem podpiąć to pod ten topic. Chce przenieść mój projekt z Symulinka do Labview. Ale pewne rzeczy nie działają podobnie jak w Symulinku. Chciałbym zrobić takie coś załącznik I. Czyli obliczyć całkę dla pewnego okresu czasu.W Symulinku otrzymałem linie prostą załącznik II a w Labview sygnał oscyluje i nie mogę otrzymać podobnego wyniku (załączam Subviva). Nie wiem czy jest to z powodowane dokładnościa obliczeń czy może ja coś źle robie. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
-
Pierwsze primo: Generujesz sygnał w czasie rzeczywistym, nie gwarantując sobie, że krok pętli będzie trwał tyle ile chcesz (0.1 s). IMO Wait Until Milisecond Multiple tego nie gwarantuje - głupie kręcenie kółkiem myszki generuje lagi. Zaleznie od przeznaczenia programu: albo olać czas rzeczywisty i brać go z licznika pętli, albo mierzyć rzeczywisty czas trwania każdego cyklu i podpinać go jako krok całkowania.
Drugie primo: Blok Hold oczekuje liczby całkowitej i podanie 10.15cośtam zamienia to na 10. Jak zamienisz okres sygnału na liczbę całkowitą (wszędzie, gdzie jest on zdublowany) + pkt. 1, to gra i buczy.
Trzecie primo: to już Mikrobi ci powie...
Drugie primo: Blok Hold oczekuje liczby całkowitej i podanie 10.15cośtam zamienia to na 10. Jak zamienisz okres sygnału na liczbę całkowitą (wszędzie, gdzie jest on zdublowany) + pkt. 1, to gra i buczy.
Trzecie primo: to już Mikrobi ci powie...
-
Dzięki za odpowiedz. Co do pierwszego to potrzebuje pętli w czasie rzeczywistym. To jest cześć programu, który ma posłużyć do kontroli przesunięć silnika liniowego. Ma on imitować uderzenie ludzkiego serca dlatego sygnał jest periodyczny i moja całka nie zawsze ma okres całkowity więc jak zamienię wartość w bloku hold na całkowitą to będzie się mijało z rzeczywistością. Masz rację co do całkowanie, w zależności jak nacisnę przycisk myszki taki wynik dostanę, tzn. wyniki się nie pokrywają co mnie ciekawiło. Postaram się zrobić tak jak piszesz i pomyśleć co z blokiem hold.
-
Dalej mam problem z całkowaniem, użyłem pętli czasowej ale chyba to nie za bardzo zmieniło. Dostaje dobre rezultaty tylko dla okresu całkowania dt -100 milisekund. Jak to zmieniam wszystko pada:/ Może ma ktoś jakieś lepsze pomysły ode mnie? Załączam plik.
Oj, vugie nie drażnij czarownika ;)
Pytanie zasadnicze Tutenhamon: na jakiej rozdzielczości pracujesz?
Pytanie zasadnicze Tutenhamon: na jakiej rozdzielczości pracujesz?
-
hmm, no to mnie zagiąłeś
W sumie nie wiem co masz na myśli jeśli chodzi o rozdzielczość:/ Chodzi Ci na ilu bitach pracują moje urządzenia? Jeśli tak to na 12, 16 i 32 bitach zależy jakie urządzenie. A jeśli nie to proszę o podpowiedź:)

-
Trochę poczytałem:) I jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o ilości bitów. Więc tak, to co podpiąłem jako plik to jest symulacja moich urządzeń. Chcę na podstawię przepływu ( 12 bitowy pomiar, 10ms czas odpowiedzi), zadać ruchy silnika liniowego ( 32 bitowy kontroler przesuwu). Ale problem polega na tym, że ta symulacja działa tylko dla dt = 100ms a w Simulinku w Matlabie działa bez problemu tylko, że tam kroki całkowania są ustawione automatycznie. Nie rozumiem dlaczego działa to tylko dla dt=100ms:/