Tablica

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
BLS83

Tablica

Post autor: BLS83 »

Cześć. Chiałabym utworzyć tablice dwuwumiarową, tak żeby dane wpisywały się w kolumny pierwsza i drugą. Dane będą pobierane z programu, który działa ze spektroradiometrem i czy te dane da się pobierać z krokiem co 5. I w jaki sposób zrobić żeby ta tablica pokazywała się w innym programie. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: Tablica

Post autor: skoziate »

Witam,

Generalnie, żeby wpisywać dane do kolumny pierwszej i drugiej tablicy dwuwymiarowej wystarczy określić rozmiar jednego wymiaru 2.

W jaki sposób dane będą pobierane z programu od spektroradiometra? Czy są zapisywane do pliku? Jakie są to dane?

I co to znaczy, że tablica ma pokazywać się w innym programie? Czy to jakaś gotowa aplikacja czy to coś, co ma powstać również w LabVIEW?

Pozdrawiam,
Sebastian
BLS83

Dane będą bezpośrednio pobierane z programu spektroradiometru w LabView. Jak typ danych to trudno mi powiedzieć. Z tych danych w tym programie powstaje wykres. Jeśli by się dało to można te dane pobrać przed wykresem.A tablca ma być pokazywana najlepiej tylko w oknie diagram w innym programie w LabView.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Post autor: skoziate »

Więc jeśli oczekujesz precyzyjnej odpowiedzi, udziel precyzyjnych informacji. Nie udzielę porady jak umieścić dane w dwuwymiarowej tablicy, jeśli nie wiem w jakiej postaci te dane otrzymuję.

Czy potem tablica ma być przekazana do innego programu w sensie procesu czy po prostu do innego SubVI?

Pozdrawiam,
Sebastian
BLS83

Na rysunku jest kawałek programu spektroradiometru z zaznaczonymi miejscami skąd powinnam wziąść dane i umieścić w tablicy poza całą tą częścią programu. Pierwsza kolumna będzie długością fali, a druga odpowiadającymi wartościami z pomiaru.Wartości w tablicy chciałabym żeby były co 5 nm, a pomiary będą podobno z krokiem mniejszym niż jeden. Podobno można robić to przez interpolacje, tylko nie wiem której funkcji interpolującej użyć i w jaki sposób.A jeśli chodzi o przekazanie tego do innego programu LabView to już nie aktualne, wszystko będzie w jednym programie.
Przykro mi że nie udzielam precyzyjnych odpowiedzi, ale jeszcze słabo znam LabView, więc będę wdzięczna za wyrozumiałość :). Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Popatrzyłem na ten diagram

mam zapalenie oka

Krótko
Program jest zrobiony źle, pomimo tego że - jak zakladam - jednak działa.
Która to wersja środowiska?
Myślę że łatwiej będzie jesli w miarę swoich możliwości zamkniesz program w bibliotece llb : w LabVIEW 7.1 robi się to innaczej niż w 8.2 - stąd pytanie o wersję.
Plik llb umieść na forum, może ktoś poświęci czas na prześwietlenie kodu.
W takiej postaci w jakiej jest obecnie widoczna część diagramu każda modyfikacja wprowadzi tylko większe zamieszanie.
Proponuje zatem niestety na początek uporządkować diagram.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
ODPOWIEDZ