pomiar synchroniczny

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
krisu

pomiar synchroniczny

Post autor: krisu »

Witam wszystkich uzytkowników forum
Mam taki problem. Próbuje stworzyć aplikacje która będzie dokonywała pomiaru sygnału. Chcem zmierzyć „okno“ o długości 1 sekundy (sygnał-sinus 50Hz). Problem polega na tym, że taki pomiar ma być dokonywany co sekundę. Jako trigger służy sygnał PPS(impuls co 1 skundę) z odbiornika GPS. Dołączyłem programik który stworzyłem. Jeśli ustawiam mniejszą ilość próbek do odczytania (krótsze okno)-np. bez ostatniego okresu to wszystko działa dobrze. Problemy się zaczynają jak ustawie okno o długości 1 sekundy. Wtedy program czyta całą sekunde po czym następuje przerwa 1 sekundę między pomiarami i dopiero kolejny pomiar (pomiar co drugi impuls triggera-czyli 2 sekundy).
Krótko mówiąc chcem stworzyć aplikacje, która będzie dokonywała ciągłego pomiaru ale z synchronizacją co 1 sekunde. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak mogę rozwiązać ten problem to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pracuję w LabVIEW 8.2 Full Development System. Komputer NI PXI 1042Q i karty NI PXI-6250 i NI PXI 6143.
WDaniel

Re: pomiar synchroniczny

Post autor: WDaniel »

Witam Pana,

Zalecaną metodą akwizycji sygnału w podanych odstępach czasu jest wstawienie DAQmx Start przed pętlą loop, bloczka DAQmx Stop za pętlą a w samej pętli bloczka DAQmx Read. W takiej sytuacji aplikacja nie traci czasu na inicjalizację karty. Parametry akwizycji możemy ustawić za pomocą bloczków m.in.: DAQmx Timing oraz DAQmx Trigger (proszę zajrzeć do przykładu).

Prosiłbym również o kontakt do Pana.

Mój darmowy numer telefonu: 00800 361 12 35

Z poważaniem,
Daniel Wardzynski
Applications Engineer
National Instruments Poland
krisu

Witam
Dziękuje za odpowiedź. Sprawdzę jak teraz działa dopiero po weekendzie.
Obecnie nie mam mozliwości zadzwonić pod podanz przez Pana numer telefonu.
Majłatwiej się za mną skontaktować poprzez maila: driver_kris@poczta.onet.pl
krisu

Witam ponownie Zrobiłem tak jak podpowiedział WDaniel. Niestety pojawił się inny problem. Sygnał jest czytany co sekundę ale pojawia się przesunięcie fazowe (obrazki). Po 20 minutach jest to już 2ms, czyli jakeiś 36°. Wygląda to tak, jakby DAQmx Read nie czekał na trigger. Sygnał mierzony jest podawany z
gegneratora wyzwalanego przez szgnał PPS więc na pewno nie "pływa". Sprawdzałem na oscyloskopie. Gdzie może być problem i jak go rozwiązać?
ODPOWIEDZ