wino pisze:ja proponuje znaleźć inny sposób wybierania. Może spróbujesz bloczka Match Pattern. Zastanów się. Postaraj się znaleźć jakieś szczególne znaki tej ramki i je wykorzystać. Może ten przecinek będzie wyznacznikiem.
Możesz to trochę rozwinąć? Tzn. co rozumiesz przez szczególne znaki? Bo tak patrzę na tą ramkę i nie wiem jak by można było ten przecinek wstawić. Dzielenie przez 10 (które zastosowałem) jest złym rozwiązaniem, bo wyświetlacz na dokładność do 3 znaków po przecinku. Może mi wyświetlić np. 0.001, a w labVIEW 0.1
:? . Ja spróbuję opisać dokładnie tą ramkę, może ktoś będzie wiedział co z tym zrobić.
Format odpowiedzi
Kod: Zaznacz cały
STX
|
0
1
|
1
|
R
|
0
0
|
,****
|
ETX
|
3
C
|
CR
| (1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(1) Znak startu. (2) Adres maszyny. (3) Sub-adres. (4) Typ komendy. (5) Kod odpowiedzi. (6) Dane. (7) Znak końca tekstu. (8) Dane BCC (wykrywanie błędu). (9) Znak końca.
To jest rozwinięcie (6):
Kod: Zaznacz cały
R
|
0
0
|
,
0
0
1
E
|
0
0
7
8
|
...........
|
0
0
0
3
| (a)
(b)
(c) (d)
(e)
(f)
(a) Informacja że jest to odpowiedź na komendę czytania. (b) Kod odpowiedzi, wskazuje że jest to normalna odpowiedĹş na komendę czytania. (c) Pierwsza dana, początek z <, (2CH)> wskazuje że został wstawiony nagłówek danych. (d)
Druga dana. (e) Następne dane (trzecia i czwarta). (f) Piąta dana.
Ja teraz otrzymuję z regulatora taką odpowiedĹş:
Czyli moją pierwszą pierwszą daną (i ostatnią, bo tyle chciałem w ramce wysyłanej do regulatora) jest 00F4 (hex) czyli 244 (dec) podczas gdy na regulatorze jest temperatura 24.4 C.
W instrukcji do regulatora znalazłem informację o części dziesiętnej, ale ta informacja nie wiele mi mówi
:?. Dołączyłem ten fragment jako załącznik.
Wiecie może jak to przedstawić, żeby wynik był normalnie przedstawiany?