Dopasowanie do kursorów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
yawa20

Dopasowanie do kursorów

Post autor: yawa20 »

Witam.

Mam pytanie, czy jest możliwe wygenerowania wykresu tak aby dopasował się do kursorów takich jak na obrazku niżej? Jeszcze odnośnie samych kursorów, czy da się je zablokować by można było przesuwać tylko w pionie, a poziomie już nie?
Dzięki za wszelki info.
eech
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Dopasowanie do kursorów

Post autor: bogdani »

Witaj
Co do pytania pierwszego, oczywiście że można. Musisz jedynie za pomocą Property Node odczytać listę kursorów, a następnie odczytać ich współrzędne. Potem jedynie musisz sobie wykreślić wykres i wybrać metodę łączenie punktów.
Co do drugiego pytania to możesz odczytać współrzędne punktów na początku i co jakiś czas podawać ich współrzędną X, którą odczytałeś na początku.
Zastanawiam się tylko co chcesz dokładnie zrobić, bo może lepiej jest wykonać coś w inny sposób. Jeśli chcesz mieć możliwość projektowania sygnału, to nie trzeba uzywać tylu kursorów. Miałem gdzieś kiedyś zrobiony przykład do projektowania, jak znajdę przez weekend to wrzucę jako przykład.
Pozdrawiam bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
yawa20

Re: Dopasowanie do kursorów

Post autor: yawa20 »

Wiec to miałby być symulator przebiegu sygnału. Chodzi o to, by sygnał widoczny na wykresie można było zmieniać za pomocą kursorów. Dorzucam to co mam do tej pory. Działa to tak, że wykres się dopasowuje, ale dopiero kliknięciu na kursor. Dodatkowo dzięki temu, że można je przesuwać po osi X
wkrada się czasem spore zamieszanie. Dlatego też chciałbym to zablokować.
Dołączam to co mam zrobione do tej pory. Pozdrawiam
eech
ODPOWIEDZ