Analiza statystyczna w LV

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Analiza statystyczna w LV

Post autor: mgawlik »

Albo nie potrafię znaleźć, albo tego nie ma ... Szukam bloczków analizy statystycznej a konkretnie 1)kowariancji, 2)autokorelacji, 3) wsp. liniowej korelacji Pearsona. To dość podstawowe rzeczy więc gdzieś muszą być. Policzyłem to na piechotę pisząc własnego VI ale to nie jest wyjście. Czas obliczeń przy kilkunastotysięcznej liczności populacji jest za długi.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Analiza statystyczna w LV

Post autor: wino »

no to tak(szukałem w 8.2 Prof)

2.-> jest Signal Processing -> Signal Operation
co do pozostałych to nie jestem pewien, ale poszukaj-> Mathematics-> Probability & Statistic

hmm 3. jest chyba ukryta pod nazwą Correlation Coefficient. nie jestem pewien czy to jest na pewno współczynnik korelacji Pearson'a.

zawsze dobrze jest przeszukać pomoc (Ctrl+?)
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Post autor: mgawlik »

W 7.1 nie ma takich funkcji a cała statystyka jest wyjątkowo uboga. Za to w 8.20 chłopaki z NI dopisały kilkanaście podstawowych bloczków do statystkyki. Nie wiem jaki to moduł bo instalowałem hurtem wszystko co mi przysłali. Tak że problem z głowy :)
PMaj

Post autor: PMaj »

witam
mgawlik pisze:Policzyłem to na piechotę pisząc własnego VI ale to nie jest wyjście. Czas obliczeń przy kilkunastotysięcznej liczności populacji jest za długi.
Kolego - to właśnie jest wyjście, samemu napisać i zoptymalizować.
w LV 8.2 jest funkcja wyznaczania autokorelacji, kowariancji, ale pkt.3 nie widziałem.
pisałem kiedyś nawet funkcje korelacji, mimo, że jest w środowisku. celem było porównanie szybkości działania bibliotecznej i tej napisanej - nie było zbyt dużej różnicy. Wniosek: jak czegoś nie ma to można to napisać. Albo poszukać, bo może już ktoś to zrobił

pozdrawiam
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
ODPOWIEDZ