Witam
Mam pewien problem związany z zapisem danych do pliku, wszystko działa bardzo sprawnie dopuki dwie ikonki numeric indicators są wewnątrz pętli, jeśli wyciągnę je poza pętlę wówczas program nie zapisuje ich wartości do pliku pozostawiając puste miejsce, tak jakby żadne dane do niego nie docierały.
Jest to dla mnie ważne gdyż ostatecznie moduł zapisu do pliku będzie podłączony do wartości wskazujących dwa różne natężenia przepływu których wartość z kolei pochodzi z karty pomiarowej no i oczywiście źródła tych danych muszą być poza pętlą. Niebardzo wiem jak to rozwiązać aby poprawnie działało. Z góry wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Piotrek
Pętla while loop
Re: Pętla while loop
A obsługa karty odczytującej sygnał z przepływomierzy nie może być wewnątrz pętli ?
Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, to zawsze tak będzie, bo to co jest w pętli while korzysta z tego co zostało uprzednio odczytane z zadajników. Umieszczenie zadajników w środku pętli jest jak najbardziej poprawne. No chyba, że nie rozumiem co masz na mysli.
Poza tym jest taka miła struktura Event która pozwala na podjęcie reakcji na różne zdarzenia, na przykład zmianę wartości jakiś danych lub znacznika czasu. Jeśli chcesz robić pomiary z krokiem czasowym na poziomie sekundowym to możesz użyć struktury TimeLoop. Możliwości jest wiele, LV jest w miarę elastyczny i do finiszu prowadzi wiele dróg.
Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, to zawsze tak będzie, bo to co jest w pętli while korzysta z tego co zostało uprzednio odczytane z zadajników. Umieszczenie zadajników w środku pętli jest jak najbardziej poprawne. No chyba, że nie rozumiem co masz na mysli.
Poza tym jest taka miła struktura Event która pozwala na podjęcie reakcji na różne zdarzenia, na przykład zmianę wartości jakiś danych lub znacznika czasu. Jeśli chcesz robić pomiary z krokiem czasowym na poziomie sekundowym to możesz użyć struktury TimeLoop. Możliwości jest wiele, LV jest w miarę elastyczny i do finiszu prowadzi wiele dróg.
Re: Pętla while loop
Albo mozna zastosować dwie pętle jedna z programem głównym, który okresowo będzie uruchamiał drugą pętle z zapisem danych. Tylko wtedy trzeba sprawic zeby ta druga pętla była wykonywana tylko raz i zakończona i program przechodził z powrotem do pętli głównej (zewnętrznej)
POZDRAWIAM niemy
W życiu trzeba mieć albo wiedzę albo znajomości...Ja tego drugiego nie mam więc ćwiczę i zdobywam to pierwsze
W życiu trzeba mieć albo wiedzę albo znajomości...Ja tego drugiego nie mam więc ćwiczę i zdobywam to pierwsze

-