Baza danych

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
fenix

Baza danych

Post autor: fenix »

Witam, chce zrobić taką bazę danych która zawierałaby wyniki pomiarów zapisanych np. w ten sposób:

Wymiar płytki: 10x10
Wyniki:
{tablica danych mająca różne wymiary np 9x9}
Notatka:
{miejsce na notatkę}

Takich różnych pomiarów byłoby np 50, 80 albo wiecej (i różniły by sie np wymiarem tablicy wiec to nie jest stała). Chciałbym aby to wszystko było zapisane do jednego pliku (czyli do każdego pomiaru należałoby przypisać jeszcze jakąś nazwę dla rozróznienia) aby można było póżniej przeglądać te pomiary po nazwach i w razie czego np jakis skasować, albo wczytać i przedtswić w postaci wykresu itp.

I mam oto takie pytanie: Jak można taką bazę danych zrobić? wydaje mi się ze zapisywanie do pliku tekstowego tych wszystkich pomiarów tak pod rząd chyba nie jest dobrym pomysłem. Cięzko byłoby wydobyć wszystkie nazwy tych pomiarów aby pożniej można byłoby po nich przeglądać te wyniki, wyciągnąć jakiś konkretny z srodka czy np go skasować a i o pomyłke chyba łatwo (np mogłyby posiadać takie same nazwy).
Miałem pomysł aby to zapisywać wszystko do excela i wtedy każdy pomiar bybyły na innym arkuszu to nie jest trudne ale jezeli takich pomiarów byłoby 50 albo dużo wiecej to tak samo taki plik do pozniejszej analizy byłby chyba ciezki.

Ma może ktos inny pomysł jak to zrobić? moze ktos juz cos podobnego robil? chetnie bym skorzystał z takiej pomocy bo z bazą danych w labview mam pierwszy raz doczynienia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Baza danych

Post autor: Mikrobi »

Najprostsze rowiązanie:

Można zastosować klaster:
U32 "wymiar a", U32 "wymiar b" <- dane plytki
[DBL] <- tablica wyników
String "Notatka" <- dane tekstowe

Każdy kolejny klaster dopisywać do pliku datalog.

Mniej proste rozwiązanie: narzędzia do bazy danych - jeśli to istotnie ma być baza danych, która będzie się rozwijała.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
fenix

hmmm sprobuje na poczatku zastosowac klaster, fajny pomysl ale tak nieraz jest ze sie za daleko szuka i nie widzi sie prostych rozwiazan :)

a gdzie sa te narzedzia do bazy danych w lv bo chyba to nie "Report Generation" nic innego w sumie nie widze a tak tez bym sprobowal cos zrobic... ? chyba ze trzeba cos takiego dokupic dodatkowo to wtedy rozumiem. mam wersje 8.2

dzieki wielkie! :)
Awatar użytkownika
Mikrobi

To niestety dodatkowe narzędzie.
Sugeruję po stworzeniu klastra zapisać go jako TypeDef: PKM >> Advanced >> Customize
i zmienić na listwie Type Def Status (drugi przycisk u góry po lewej stronie) 'Control' na 'TypeDef.' i zapisać w odpowiedniej bibliotece w projekcie.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
fenix

wiem ze to banalne pytanie ale a o jaki bloczek chodzi przy zapisie bo nigdzie nie moge znalec tej opcji pod PKM?
Awatar użytkownika
Mikrobi

Trzeba zaznaczyć (kliknąć na) klaster.
I na nim: PKM>> Advanced>> Customize
to wywoła edytor kontrolek.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
fenix

aaa i wszystko jasne, dzieki raz jeszcze!

pozdrawiam
ODPOWIEDZ