Odczyt z Rs-a

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
HEoo

Odczyt z Rs-a

Post autor: HEoo »

Mam taki problem/pomysł czy da się w LV odczytać na porcie RS-a to co właśnie wysyłamy ewentualnie wysłaliśmy. Jeśli ktoś kiedyś coś takiego zrobił był bym wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki.

Uprzedzając moze, nie moge zrobic zadnych połączen typu połaczenie TxD z RxD, chociażby dlatego że używam portu RS-485
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Odczyt z Rs-a

Post autor: Mikrobi »

Za pomocą innego - podłaczonego w szereg komputera?
Rozwiń proszę pytanie: ten temat pojawiał się kilkakrotnie w różnych wariantach na forum.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
progor

Post autor: progor »

zainstaluj sobie monitor portu - będzie Ci w tle (niezajmując COMa) podglądał co się dzieje.
HEoo

Post autor: HEoo »

Idea jest taka że chce wykrywac błedy[o ile sie pojawia] do tego dobrze było by wiedzic co własnie wysłałem i czy to co wysłałem zgadza się z tym co chciałem wysłac.
Moze brzmi to troche mętnie ale ma sens.
Inny komputer nie wchodzi w rachube bo ten program ma sam wykrywac swoje błedy. Pozatym po drugiej stronie ma byc drugi taki sam program który bedzie tez tak sie sprawdzał.

Monitorem mozna chyba tylko podgladac stan lini innych niz TxD i RxD bądz jak dla rs-485 A i B. Jesli się myle prosze o poprawke.

Dziekuje za zainteresowanie. :)
ODPOWIEDZ