LPT

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
mwilk

LPT

Post autor: mwilk »

Witam

Witam
Potrzebuje pomocy , jak sprawić używając portu LPT aby na jego bitowych kanałach wygenerować sygnał logiczny ? dokładnie potrzebuje na 4 , jakiego polecenia użyć w labview bo nic nie mogę znaleźć mam wersje 7.1 czy musze ściągać jakieś dodatkowe biblioteki ? czy jest to na standardzie ? Proszę o pomoc wszystkich życzliwych ď
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: LPT

Post autor: wino »

mała podpowiedź:D
funkcja Out Port i do wejścia address podpinasz liczbe 888 a do wejścia write value podpinasz jakąś liczbę z przedziału od 0 do 255 i ona zostanie wyświetlona na porcie.
musias

Post autor: musias »

Witam,

mam pytanie czy mozna sprawdzic stan linii danych portu lpt, przy pomocy bloczku inport? Bo mam z tym problem, a jest mi to potrzebne, poniewaz robie w labview programator do avr, wiec musze zapisywac i odczyc z portu. Czy port lpt moze byc w jednej chwili dwukierunkowy? Czy moze trzeba zmieniac jakis rejstr odpowiedzialny za kierunek?
Awatar użytkownika
Ender
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Ender »

Przepraszam ze tylko tak, ale nie mam czasu sie rozpisywac - mam nadzieje ze ten link pomoze ;)

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 27004778C4
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
musias

tak, no niby wszystko jasne tylko nadal nie wiem, dlaczego sprawdzanie stanu linii bloczkiem inport nie chce mi dzialac :(
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

to pokaż kod
musias

wygląda to tak: Obrazek Najpierw coś zapisuje a potem chce odczytać stan jednej z linii.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

W przykładach w LV, jest jakiś jeden dotyczący LPT. Są ładnie diodki poukładane na wzór pinów portu i sygnalizują stan poszczególnych linii.
Niestety nie mam teraz LV pod ręką, więc nie wiem czy w tej konkretnej sytuacji to dobry przykład, ale warto poszukać i się zapoznać.

Pozdrawiam (:
ODPOWIEDZ