Witam.
Generuję sobie różne ładne przebiegi w czasie "rzeczywistym" w postaci waveform i zapisuje je jednocześnie przy pomocy funkcji Write File jako plik datalog. Format pliku zdefiniowany jest jako "1D Array of Waveform" jako że generacja odbywa siię dwukanałowo, czyli mam jednocześnie dwa przebiegi. Za każdom razom, czyli za każdym wykonaniem pętli i użyciem funkcji Write File zapisywana jest liczba próbek odpowiadający wielkości występującego bufora. Potem sobie plik odczytuję, odtwarzam no i wszystko jest cacy po za jednym drobnym szczegółem: Trochę nie bardzo daje się zacząć zapisywać taki rodzaj pliku od jego początku, tzn w sytuacji kiedy już mi się on znudził, nie potrzebuję informacji w nim zawartych, chcę je zastąpić nową porcją świerzych informacji, zachowując jego nazwę, nie mogę ustawić parametru "pos mode" na "0", czyli na zapis od początku pliku. Właściwie to nie mogę ustawić żadnej innej wartości tego wejścia... W manualu stoi zapisane że raz zapisanego rekordu pliku typu datalog zastąpić nie wolno (nie można). Czy morał z tej całej opowieści jest taki że nie mogę zacząć zapisywać otwartego pliku datalog od nowa, oraz iż chcąc tego dokonac muszę plik usunąć i stworzyć na nowo? To smutne. Wiem że dałoby się to wszystko opisać prościej i jaśniej, ale ja jednak zdecydowanie nie jestem umysłem ściśle ścisłym, liczę się z możliwością potępienia, jednak upraszam o wybaczenie. Dziękuję za wszelką pomoc w tej materii.
Pozdrawiam, Marcin
Plik typu datalog
-
- Kontakt:
Re: Plik typu datalog
Bracie W Diagramie....
wszyscy musimy sięl liczyć z Możliwoscią Potępniena....

A poważnie.
Plik datalog ma akurat taką a nie inną strukturę i rozwiązanie.
Proponuje żebyś pokazał diagram (posprzątany
- może uda się znaleźć rozwiązanie alternatywne do zapisu datalogu.
wszyscy musimy sięl liczyć z Możliwoscią Potępniena....

A poważnie.
Plik datalog ma akurat taką a nie inną strukturę i rozwiązanie.
Proponuje żebyś pokazał diagram (posprzątany

-
- Kontakt:
Ale mój blokdiagram jest duży, kosmaty, ma całe mnóstwo zakamarków i używa niestandardowych bibliotek, obawiam się może być trudno coś z niego wywnioskować. Zapodaję link obrazujący obszar blokdiagramu odpowiedzialny za zapis do pliku. Trochę zapisywanie zmodyfikowałem, zapisywany jest teraz nie waveform tylko klaster, zawartość jego przedstawia ramka Context Help. To co jest zapisywane i odczytywane z pliku jest generalnie odbierane i wysyłane na kartę dźwiękową w czasie "rzeczywistym". Użyty jest bufor, żeby odbyło się to bez czkawki. Format danych dostarczany/odbieranychy jednorazowo do/z karty dźwiękowej musi być w postaci tablicy 2D, gdzie jeden wymiar odpowiada kanałom, drugi ilości próbek (wielkość bufora). Format datalog wydał mi się wskazany ze względu na cechująca go największą prędkość transmisji danych.
No i bym w końcu zapomniał:
http://www.thethunderboys.com/Tech/LVdatalog
Pozdrawiam, Marcin
No i bym w końcu zapomniał:
http://www.thethunderboys.com/Tech/LVdatalog
Pozdrawiam, Marcin
...należy posprzątać.... Bedziesz tego niedługo potrzebował.
Diagram (friagment) który pokazujesz można zredukować do 25% powierzchni z zyskiem czytelności 300%.
Diagram ani specjalnie skomplikowany, ani kosmaty jak mu się przyjrzeć z większą wnikliwością.
Zostanę jednak przy posprzątaniu diagramu: proste przewody, nie zawijające się, naprawdę pomagają w analizie zagadnienia.
Ponadto aby wypowiedzieć się na temat warunkow zapisywania do pliku należało by zobaczyć co jeszcze dzieje się na diagramie.
Diagram (friagment) który pokazujesz można zredukować do 25% powierzchni z zyskiem czytelności 300%.
Diagram ani specjalnie skomplikowany, ani kosmaty jak mu się przyjrzeć z większą wnikliwością.
Zostanę jednak przy posprzątaniu diagramu: proste przewody, nie zawijające się, naprawdę pomagają w analizie zagadnienia.
Ponadto aby wypowiedzieć się na temat warunkow zapisywania do pliku należało by zobaczyć co jeszcze dzieje się na diagramie.
-
- Kontakt:
Wielkość zredukować można jak najbardziej. Ale to jak już będzie wszystko w miarę funkcjonować. Wolne przestrzenie pozostawione są póki co celowo, ponieważ mogę w nie wstawiać kolejne elementy tej układanki i zmieniać dotychczasowe, ot co:)
Pozdrawiam, Marcin
Pozdrawiam, Marcin