Zapis tablicy klastrów do pliku
Zapis tablicy klastrów do pliku
Jak zapisac taki typ danych do pliku??
Re: Zapis tablicy klastrów do pliku
Prosty przykład, który powinien Ci pomóc ....
Szybka korekta: a) warunek zatrzymania pętli while - przycisk czyli zmienna a nie stała ;) b) trzeba pamiętać że zapis realizowany w ten sposób powoduje tworzenie kolejnych datalogów, czyli petla w takiej postaci zapisuje co sekundę kolejną tablicę klastrów, a nie uzupełnia tablicy nastepnymi elementami.
Poradziłem sobie tak. Moim zdaniem całkiem dobre rozwiązanie jak na moje potrzeby
aaaaaargggghh...... więcej powiem:
aaarggghhhh....
aaarggghhhh....
Trzy sugestie 1. kod tylko od lewej do prawej strony, 2. nigdy nie zawijany 3. proste połączenia
Nie rozumiem?? Nie mialem miejsca zeby nie zawijać. Dziękuje za sugestie:)
Nie zawsze sie da zrobic proste połączenia. To tylko malutki fragment programu do pomiaru transmitancji czwórnika.
Nie zawsze sie da zrobic proste połączenia. To tylko malutki fragment programu do pomiaru transmitancji czwórnika.
Z całym należnym szacunkiem - bzdury Waszmość prawisz.
Jeśli "nie ma miejsca" to znaczy że kod jest źle zorganizowany. Zapytam tak:
pisząc w C (bo zakładam że więcej niż raz pisałeś, zatem znasz i potrafisz): piszesz ciągłym tekstem, czy stosujesz formatowanie, wcięcia, właściwy układ tekstu czyli kodu?
przecież ekran jest taaaki mały, prościej pisać lanym tekstem, kompilator przecież i tak zrozumie...
:roll:
Jeśli "nie ma miejsca" to znaczy że kod jest źle zorganizowany. Zapytam tak:
pisząc w C (bo zakładam że więcej niż raz pisałeś, zatem znasz i potrafisz): piszesz ciągłym tekstem, czy stosujesz formatowanie, wcięcia, właściwy układ tekstu czyli kodu?
przecież ekran jest taaaki mały, prościej pisać lanym tekstem, kompilator przecież i tak zrozumie...
:roll:
To może Waćpan mógłby udzielić mi wskazówek w jaki sposób organizować kod w Labview ponieważ jestem poczatkującym użytkownikiem tego środowiska i jeszcze mało wiem. Poniżej mój projekt.
Jesli bede pisal lanym tkstem w C to kompilator to zrozumie ale ja nie zrozumiem lub ktos kto bedzie chcial zrozumiec. Nie rozumiem dokad Waćpan zmierza.
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Ostatnio konstruktor dokonal drobnej zmiany w jednym zespole i musialem przerobic tester. Pech chcial, ze byl to jeden z pierwszych ktore robilem i kod wygladal podobnie do tego powyzej. Po 2 minutach doszedlem do wniosku, ze prosciej bedzie napisac to od poczatku...
Mikrobi udzielił Ci trochę wyżej 3 wskazówek - a ja sugerowalbym jeszcze dodawanie opisow w co ciekawszych miejscach, tak zebys potem nie musial sie zastanawiac dlaczego np użyłeś warunku 'mniejsze niż' + negacja zamiast 'Większe lub równe' ;)
Ogólnie przyjęta zasada mówi, że diagram powinien mieścić się na jednym ekranie, ale to często niewykonalne. W labview nie ma czegoś takiego jak brak miejsca, tak samo jak nie może Ci braknąć wolnych linijek kiedy piszesz w C. Ja wolę diagramy większe, ale bardziej czytelne. Byle skrolowanie odbywało się tylko w jednej płaszczyźnie....
Mikrobi udzielił Ci trochę wyżej 3 wskazówek - a ja sugerowalbym jeszcze dodawanie opisow w co ciekawszych miejscach, tak zebys potem nie musial sie zastanawiac dlaczego np użyłeś warunku 'mniejsze niż' + negacja zamiast 'Większe lub równe' ;)
Ogólnie przyjęta zasada mówi, że diagram powinien mieścić się na jednym ekranie, ale to często niewykonalne. W labview nie ma czegoś takiego jak brak miejsca, tak samo jak nie może Ci braknąć wolnych linijek kiedy piszesz w C. Ja wolę diagramy większe, ale bardziej czytelne. Byle skrolowanie odbywało się tylko w jednej płaszczyźnie....
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
A imaginuj sobie Waszmość, że takowy diagram również czytelnym nie jest. A już zapewne nie będzie dla Ciebie czytelnym gdy zaglądniesz do niego miesiąc po zakończeniu pracy. Po co zaglądać? bo trzeba będzie coś dodać, poprawić, ulepszyć.marian pisze:Jesli bede pisal lanym tkstem w C to kompilator to zrozumie ale ja nie zrozumiem lub ktos kto bedzie chcial zrozumiec. Nie rozumiem dokad Waćpan zmierza.
Pięknym mitem jest: potem będę miał czas na sprzątanie diagramu Rzeczywistość skrzeczy jak pisał Wieszcz - tego czasu nigdy nie ma w realnym świecie. Regułą jest, że gdy kończysz kod czeka kolejne zagadnienie. Wiedząc że coś czeka a mając "kod który działa" nie posprzatasz. "Przecież działa" 8)
Tak na prawdę gdy zostawisz nieczytelny diagram to narażasz się na wymierne straty finansowe (Twoje lub Twojej firmy) mogące uderzyć z dwóch stron:
1. Ktoś kiedyś zostanie wynajety do aktualizacji Twojego kodu, bo Ty już nie będziesz się zajmował tym tematem.
Godzina pracy programisty kosztuje wymierne pieniądze.
Słabo czytelny kod analizuje się wolniej i wolniej aktualizuje.
Zatem: trzeba bedzie zapłacić za aktualizację o wiele więcej niż przy aktualizacju czytelnego kodu. Wynika to stąd, że każdy rozsądny programista każe zapłacić za sprzątanie cudzego bałaganu, gdyz działanie takie nie jest produktywne, a nieczytelny kod przeszkadza w pracy. Trudno bedzie znaleźć kogoś kto zrobi to charytatywnie lub społecznie. 8)
2. Jeśli to Ty będziesz aktualizował własny kod, to stracisz swój czas, a zatem i pieniadze. Dlaczego? stracisz na odtwarzanie sposobu realizacji kodu, analizę, . A powinieneś kod : zobaczyć-zrozumieć-zaktualizować.
I iść na piwo czego Ci serdecznie życzę 8)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2006 09:42 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie jest LabVIEW 8, tylko 7.1 lub starsze, zatem:marian pisze:To może Waćpan mógłby udzielić mi wskazówek w jaki sposób organizować kod w Labview ponieważ jestem poczatkującym użytkownikiem tego środowiska i jeszcze mało wiem. Poniżej mój projekt.
1. menu Tools>>Options>> kategoria Block Diagram: zaznacz checkbox "Show dots at wire junctions" Będzie widoczne w którym miejscu druty łaczą się ze sobą a w którym tylko krzyzują.
2. Niedopuszczalne jest wielokrotne łamanie przewodów i zawijanie ich tak, by dane biegły od prawej do lewej strony.
Jesteśmy w kulturze ktora czyta od lewej do prawej strony i tak realizowany jest diagram.
Na listwie narzędzi są przyciski Run (biała strzałka), Continious Run, Abort, Pause, Taext Settings i często zapominane:
- Align Objects wyrównanie zaznaczonych (Shift+LewyKM) obiektów do lini - Distribute Objects wyrównanie odstepów między zaznaczonymi obiektami - Resize Objects dopasowanie rozmiarów obiektów skkalowalnych (np. kontrolki panelu)
Zacznij od próby posprzątania diagramu. Ułożenia elementów liniowo, wyprostowania przewodów.
Daj znać jak o wynikach.
Tego warto się nauczyć.
Dziękuje za cenne uwagi
- kupsztal
- Wersja środowiska: LabVIEW 7.1
- Kontakt:
Ja bym jeszcze dodal do tego uzywanie CTRL w przypadku gdy chcesz zrobic miejsce pomiedzy dwoma ikonami w LabVIEW. Najedz myszka na miejsce gdzie chcesz zrobic wiecej miejsca, nacisnij CTRL + lewy guzik myszki i przeciagnij kursor np. w lewo. Zrobisz w ten sposob wiecej miejsca na nowy kod, a reszta kodu sie automatycznie przesunie.marian pisze:Dziękuje za cenne uwagi