sumowanie tablicy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Majcher

sumowanie tablicy

Post autor: Majcher »

Witam!
Kolejny problem! Na diagramie jest prosty programik, który ma przechowac dane z tablicy i sumowac je z poprzednim elementem tejze tablicy! niestety nie przechowuje i nie sumuje nic a nic!! Dlaczego tak sie dzieje?? Nie ma różnicy czy shift jest na petli while czy na for! I tak i tak nie działa!!

Pozdrawiam
Majcher (LV 6.1)
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: sumowanie tablicy

Post autor: bogdani »

Witaj
Sprawę sumowania danych z tablicy załatwia funkcja Add Array Elements z palety Numeric.
bogdani
PS. Temat przeniesiono do właściwego działu.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Majcher

Bogdani próbowałem użyć Add Array Elements, ale to sumuje mi wszystkie komórki jednej tablicy! Może za mało precyzyjnie się wyraziłem! A więc: Z array 1 wychodzi mi 128 probek pewnego przebiegu(każda w jednej komórce)! I teraz chodzi mi oto żeby zapamiętać tą tablice i dodać do każdej próbki odpowiednią próbkę z następnego przebiegu wychodzacego z array 1!
Majcher (LV 6.1)
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj

Ciągle Twój opis nie jest dla mnie zupełnie jasny, może to z przepracowania.

Oto moja propozycja.
Do tablicy 1D ze 128 próbkami jest dodawany ostatni wiersz z tablicy 2D, która zawiera poprzednie serie próbek.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

hmm

a mi sie wydaje, że wiem o co chodzi

rozumiem, że chcesz do elementu o indeksie [0][0] z Array 1 dodać element o indeksie [0][0] z tablicy z shifty registera??

jeśli tak to sugeruje, żebyś użył jakiegos opóźnienie w tej pętli to powinno pomóc,

sprawdź też czy array 1 sie aktualizuje, czy ma jakąś wartość
Majcher

Problem rozwiązany!
Zamiast sumy wstawilem, petelke for ktora dla wszystkich 128 probek wylicza sume konkretnych indeksow tablicy i sklada ta wyjsciu petli for w nowa tablice! Działa aczkolwiek na pewno troche wplywa na wydajnosc urządzenia!

Pozdrawiam
Majcher (LV 6.1)
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Panowie, co wy wyczyniacie? Budujecie statek kosmiczny czy co ?!
Funkcja Add jest funkcją polimorficzną więc działa na tablicach dwuwymiarowych, trzeba wiedzieć tylko co się robi.
Majcher opisuj dokładniej problem, a nie tylko - "nie działa" z uwzględnieniem wyników jakie dostajesz,
1. W pętli powinno być opóźnienie aby nie dodawać z max. prędkością ciągle tej samej tablicy Array.
2. Dodawanie powinno być umieszczone w casie i wykonywane tylko wtedy gdy mamy nowe dane w tablicy Array wymagające dodania do starych.
3. i wreszczie po trzecie - dostawałeś zapewne w wyniku dodawania pustą tablicę ponieważ tablica inicjująca shift register jest pusta, a funkcja add działa tak, iż dodaje elementy tablic względem tej o najmniejszych wymiarach. Spróbuj sobie zmieniać tablicę inicjującą shift registar a sam się przekonasz.
Rumcajs.
ODPOWIEDZ