wielowątkowość

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Arkis

wielowątkowość

Post autor: Arkis »

Witam
O wielowątkowości na forum jest naprawde sporo. Ja mam natomiast troche inny problem. Mam program pomiarowy który działa na zasadzie pętli while. W czasie pomiaru chciałem dodać wizualizacje obracającego sie wentylatora. Niestety gdy wrzuce ta wizualizację w pętle pomiarowa działa to bardzo wolno. Pomyślałem zeby zrobic to na osobnej strukturze event ale gdy program mi wejdzie do petli juz nic nie widzi na zawnatrz. wpadłem na pomysł aby stworzyć osobne vi do wizualizacji obracającego sie wentylatora , z tym tylko ze nie wiem jak zrobic zeby ten nowy panel otwieral mi sie w scisle okreslonym miejscu na panelu programu pomiarowego. Moze ktos kiedys robil cos takiego.Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
Dysponuje LV7.1.
guthar

Re: wielowątkowość

Post autor: guthar »

Witam,

Dane z obracającego wentylatora też mają się zmieniać w czasie rzeczywistym, czy jest to podglądnięcie jednokrotne stanu wentylatora ?
Jeśli jest to jednokrotne podglądnięcie to możesz użyć tymczasowych VI ? VIT można ustawić gdzie ma się pojawić na ekranie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

To zrób to w tym samym VI ale w osobnej pętli, nie pomiarowej.
Rumcajs.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

nie ma problemu z tym aby umieścić okno w miejscu w którym chcesz. wystarczy otworzyć referencje do VI, a następnie za pomocą węzła właściwości(Property Node) można ustawiać okno. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to jest właściwość Front Panel->Panel Bounds.
Arkis

wielowątkowość

Post autor: Arkis »

Witam.
Dziekuje za pomysły i sugestie. Zrobiłem to na zasadzie otwarcia nowego vi w subpanelu, wszystko chodzi pięknie:). Odnośnie osobnej pętli - nie wiem czy źle coś robie ale jak program wejdzie mi w jakąś pętle while to nie wykona nic poza nią do momentu sie nie skończy. Czytałem wiele postów odnośnie wielowątkowości jednak mi to jakoś nie wychodzi.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ