Stworzylem VI w ktorym wartosci ustwawiane z interfejsu uzytkownika (zawierajacego macierz klastrow zlozonym m.in. z kilku kontrolek enum) zapisuje jako klucze w pliku konfiguracyjnym (Config File) uzywajac petli For.
Jednak uzywajac funkcji Unbundle by name dla poszczegolnych kluczy, gubie opisy z kontrolek Enum i mam jedynie zmienne numeryczne. Jak przypisac tym zmiennym numerycznym opisy String? Mam nawet plik Spreedsheet, ktory zawiera opisy wraz z numerkami.
Przypisanie stringa do zmiennej numerycznej
Re: Przypisanie stringa do zmiennej numerycznej
Witam
Po 1. Jeżeli chcesz przypisać opisy w już działającym programie to proponuję nie ENUM a TEXT RING lub MENU RING, dlatego, że ENUM nie powinien być edytowany w aplikacji a do interfejsu nie jest niezastąpiony. W działającej aplikacji nie da się wpisać danych do kontrolki typu ENUM. (Piszę że się nie da mimo że w niektórych przypadkach się da - ale chyba nie w aplikacji EXE)
2. Do tego typu operacji należy użyć PROPERTY NODE - STRINGS[] i wpisać tu kolejne opisy.
Do ENUMa też się da wpisać opisy w trakcie tworzenia aplikacji, ale nie jak działający program został załadowany do pamięci; oczywiście to nie jest błąd - jest ku temu powod, nawet kilka, ale może nie będę teraz ich wymieniał.
Pozdrawiam
pmaj
Po 1. Jeżeli chcesz przypisać opisy w już działającym programie to proponuję nie ENUM a TEXT RING lub MENU RING, dlatego, że ENUM nie powinien być edytowany w aplikacji a do interfejsu nie jest niezastąpiony. W działającej aplikacji nie da się wpisać danych do kontrolki typu ENUM. (Piszę że się nie da mimo że w niektórych przypadkach się da - ale chyba nie w aplikacji EXE)
2. Do tego typu operacji należy użyć PROPERTY NODE - STRINGS[] i wpisać tu kolejne opisy.
Do ENUMa też się da wpisać opisy w trakcie tworzenia aplikacji, ale nie jak działający program został załadowany do pamięci; oczywiście to nie jest błąd - jest ku temu powod, nawet kilka, ale może nie będę teraz ich wymieniał.
Pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
No w zasadzie to mam Text Ring i Text Menu, ktore zaczytuja wartosci z pliku i z uzyciem PROPERTY NODE.PMaj pisze:Witam
Pozdrawiam
pmaj
Dolaczam aplikacje - chcialbym aby wartosci "Signal" i "Measurement" byly zapisywane do pliku jako Stringi a nie numery.
Wartosci "Signal" i "Measurement"
to są jak piszesz 'numery'.
Jeśli chcesz zapisać etykiety, to podajesz je w pętli while. Wystarczy pobrać w pętli FOR to co jest wpisywane co kontrolek (Strings[] "Signal" i "Measurement") przez nieindeksowany tunel i wartością "Signal" i "Measurement" w każdej iteracji pętli indeksować te tablice aby uzyskać odpowiednie ustawienie. Swoją drogą sugerował bym strukturę event+while zamiast "kręcącego while'a" jeśli ma pracować jako interfejs, chyba że to tylko fragment VIja i ma rzeczowe uzasadnienie.
to są jak piszesz 'numery'.
Jeśli chcesz zapisać etykiety, to podajesz je w pętli while. Wystarczy pobrać w pętli FOR to co jest wpisywane co kontrolek (Strings[] "Signal" i "Measurement") przez nieindeksowany tunel i wartością "Signal" i "Measurement" w każdej iteracji pętli indeksować te tablice aby uzyskać odpowiednie ustawienie. Swoją drogą sugerował bym strukturę event+while zamiast "kręcącego while'a" jeśli ma pracować jako interfejs, chyba że to tylko fragment VIja i ma rzeczowe uzasadnienie.
Nie znam za bardzo Eventa... dlaczego bylby lepszy? Rzeczywiscie ma pracowac jako interfejs.Mikrobi pisze: Swoją drogą sugerował bym strukturę event+while zamiast "kręcącego while'a" jeśli ma pracować jako interfejs, chyba że to tylko fragment VIja i ma rzeczowe uzasadnienie.
Jesli aplikacja pracuje jako interfejs to podstawowa konstrukcja jest while+event. Taka struktura przechwytuje zdarzenia z interfejsu (w zasadzie nie tylko, ale to juz inna sprawa) i reaguje na nie kodem zawartym wewnatrz odpowiedniej ramki event.
Unikasz w ten sposob poolingu, czyli Krecacego sie While'a a obrot petli nastepuje tylko w przypadku pojawienia sie zdarzenia, dla ktorego wybralismy event. Na przyklad zmiana wartosci przyisku OK to "OK: Value Change". Zasadniczo jesli robisz cokolwiek co ma byc interfejsem to while+event jest nawet nie konwencja ale struktura prawidlowa.
p.s.: pisze z greckiej klawiatury, wiec wybaczcie mi - nie ma polskich fontow 8)
Unikasz w ten sposob poolingu, czyli Krecacego sie While'a a obrot petli nastepuje tylko w przypadku pojawienia sie zdarzenia, dla ktorego wybralismy event. Na przyklad zmiana wartosci przyisku OK to "OK: Value Change". Zasadniczo jesli robisz cokolwiek co ma byc interfejsem to while+event jest nawet nie konwencja ale struktura prawidlowa.
p.s.: pisze z greckiej klawiatury, wiec wybaczcie mi - nie ma polskich fontow 8)
Probowalem zrobic to Eventem. Niestety jeszcze nie znam za bardzo tej struktury. Aplikacja nie dziala mi prawidlowo. Prosze o podpowiedz gdzie popelnilem blad.