enter

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

enter

Post autor: Gość »

witam :)
mam pytanie za 100 pkt :) jak zrobic aby przy wpisywaniu wartosci nie uruchamiala sie petla z eventem, tzn wartosc powinna sie przesylac dopiero po nacisnieciu entera, wbrew pozorom nie jest to takie proste chyba... aplikacje pokazuje w zalaczniku
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: enter

Post autor: Mikrobi »

Wyrzuć event "Numeric" : Value Changed. Zamiast zmiennej lokalnej wykorzystaj kontrolkę "Numeric".
Taaak... Oczywiście "Key Down" ale dla żródła zdarzeń (Event Sources): <This VI>
Wbrew pozorom proste. Tanio rozdajesz punkty.
;)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Gość

hmmm.... chyba zle wytlumaczylem, przepraszam moja wina..

chodzilo mi o to ze wartosc ma byc przekazywana po nacisnieciu entera ale w przypadku gdy kursor jest w numeric, to znaczy ma byc przekazana wartosc z konkretnego numerica po wpisaniu jakiejs liczby (bo takich numericow jest kilka a przy <This VI> wszystkie przekazywane by byly na raz). Zreszta i tak przy wpisywaniu jakiejs wartsci petla jest uruchamiana z kazda wpisywana cyferka a ja chcialbym aby wartosc jednorazowo zostala przeslana przy enterze, lub za pomoca incrementacji (strzalek)wiec musi tez niestety byc Value Changed.

Man nadzieje ze juz wiadomo o co mi chodzi

Jednak te 100 pkt nie bedzie tak latwo zdobyc :)
Awatar użytkownika
Mikrobi

Cóż, źle postawione pytanie rodzi "błędne" odpowiedzi.
Aplikacja w załaczniku bynajmniej nie pokazuje kilku elementów "Numeric".
Dostaniesz 10 punktów za :
1. prawidłowe sformułowanie problemu
2. prawidłowe przygotowanie przykładu.

8)
pozdrawiam
Mikrobi

Gość

wiem wiem, ale juz pisze od poczatku

1. wartosci z konkretnych kontrolek maja byc wysylane po nacisneciu entera (kursor w tym przypadku ma znajodwoac sie w konkretnym numericu i z tego numerica ma byc wyslana wartosc) lub poprzez inkremetacje czyli wciskanie strzalek przy numericu .
2. przyklad w zalaczniku
Awatar użytkownika
Mikrobi

A sprawdzałeś zamianę zdarzeń "Value Change" na "Mouse Down"?
pozdrawiam
Mikrobi

PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
Gość pisze:. wartosci z konkretnych kontrolek maja byc wysylane po nacisneciu entera (kursor w tym przypadku ma znajodwoac sie w konkretnym numericu i z tego numerica ma byc wyslana wartosc) lub poprzez inkremetacje czyli wciskanie strzalek przy numericu .
2. przyklad w zalaczniku
co do 1 - Twój program dokładnie to waśnie robi - tylko wyrzuć niepotrzebny Event na klepniecie przycisku na kontrolce numeric i sprawdzenie czy to aby nie Enter - Tego eventa nie powinno byc i juz działa jak trzeba, a jak działa jak nie trzeba, to ciągle nie masz tych 10ciu punktów za dobrze postawione pytanie.

2. jak pisałem, poszedłeś o jeden event za daleko

pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
ODPOWIEDZ