Panel czołowy aplikacji...
Panel czołowy aplikacji...
Witam!
Jestem na etapie tworzenia programu symulującego pwien proce technologiczny. Potrzebuje zrobić jakiś bajerancki panel operatorski. Posiadam pewne elementy np. zawory, jakieś rurki itp. które zmieniają kolor i mogą służyć jako elementy true i false. Niestety potrzebuje jeszcz einnych elementów. Chciałem zapytać jak w lab view tworzy sie takie elementy, czy też one są jakoś improtowane z innych środowisk. Bede wdzięczny za jakieś porady i podpwiedzi.
Pzdr
P.S. np jak stworzyć taki element jak ta niebieska rurka w przykładzie. Odpowiedź pewnie jest banalna...
Jestem na etapie tworzenia programu symulującego pwien proce technologiczny. Potrzebuje zrobić jakiś bajerancki panel operatorski. Posiadam pewne elementy np. zawory, jakieś rurki itp. które zmieniają kolor i mogą służyć jako elementy true i false. Niestety potrzebuje jeszcz einnych elementów. Chciałem zapytać jak w lab view tworzy sie takie elementy, czy też one są jakoś improtowane z innych środowisk. Bede wdzięczny za jakieś porady i podpwiedzi.
Pzdr
P.S. np jak stworzyć taki element jak ta niebieska rurka w przykładzie. Odpowiedź pewnie jest banalna...
Re: Panel czołowy aplikacji...
Dzień dobry
też jestem tym zainteresowany
Na forum wcześniej ktoś to podawał ale nie pamiętam gdzie i kto
dlatego zapodaje linka może Ci się przyda http://members.lycos.co.uk/sgctek/main.html
Jeżeli ktoś posiada jeszcze jakieś ciekawe żeczy to fajnie gdyby zapodał
z góry dzięki
pozdrawiam
też jestem tym zainteresowany
Na forum wcześniej ktoś to podawał ale nie pamiętam gdzie i kto
dlatego zapodaje linka może Ci się przyda http://members.lycos.co.uk/sgctek/main.html
Jeżeli ktoś posiada jeszcze jakieś ciekawe żeczy to fajnie gdyby zapodał
z góry dzięki
pozdrawiam
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
nie wiem czy sie odpali, ale myśle, że o to ci chodzi. patrz załącznik!!
a tak w ogóle witam. jeszcze sie nie podpaliłem, raz było blisko.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Proponuję zapoznać się z tematem Creating Custom Controls and Indicators from the Front Panel w helpie LabVIEW.marte pisze:Witam! (...) jak stworzyć taki element jak ta niebieska rurka w przykładzie. Odpowiedź pewnie jest banalna...
To samo zresztą znajdziesz tu tylko że w wersji rozszerzonej: Creating Custom Controls, Indicators, and Type Definitions.
Ten niebieski rurociąg jest obrazkiem wklejonym w kontrolkę.
bogdani
PS. witaj Wino fajnie że żyjesz, oszczędzaj fajerwerki na sylwestra
O to dokładnie mi chodziło. Jeszcze chciałem zapytać jak można złożyć takie elementy jak w przykład2? Korzystam z opcji decorations, ale po zgrupowaniu poszczególnych elementów nie wygądają one tak jak ten tylko jest kilka zaznaczonych i połączonych w grupe. Jak zrobić aby stanowiły całość jak te czerwone po lewej z przykładu.wino pisze:nie wiem czy sie odpali, ale myśle, że o to ci chodzi. patrz załącznik!!
- wino
powiem ci tyle:
"jesteś na dobrej drodze"
musisz sie jeszcze troche i będzie wyglądało tak samo.
O to chodzi ze juz bardziej nie moge sie wysilic. Przejżałem wszystkie ikonki i nie moge tego tak połączyć... Może jednak jakaś podpowiedz? Pzdrwino pisze:powiem ci tyle:
- wino
no ale rozmiar tych ikonek można modyfikować bez problemu?!
może masz problem taki, że jak je modyfikujesz to ci dociąga do siatki?
wtedy wystarczy nacisnać ctrl+shift+3. dzięki temu shortcut'owi wyłączysz dociąganie do siatki! EnPe
wtedy wystarczy nacisnać ctrl+shift+3. dzięki temu shortcut'owi wyłączysz dociąganie do siatki! EnPe
Problem jest banalny i chyba nie do końca sie rozumiemy. Jak zaznacze element po lewej to stanowi on całość i nie widać z jakich elementów on jest poskładany. A jak zaznaczam ten mój po prawej to podświetleniu ulegają wszystkie elementy składowe. Chcę ten mój tak zgrupować lub połączyć aby stanowił taką samą całość jak ten po lewej i żeby po podświetleniu stanowił całość jak ten po lewej. Wiem, że są bardziej skomplikowane problemy w labview niż wygląd kontrolek a to co ja chcę osiągnąc niewiele ma wspólnego z programowaniem. Ale wygląd i efekt panelu operatorskiego jest dla mnie ważny...wino pisze:no ale rozmiar tych ikonek można modyfikować bez problemu?!
Pozdrawiam i czekam na jakieś inne wskazówki..
Obiekty z lewej to obrazki a nie zgrupowane dekoracje. Labview obsługuje przecież transparentne obrazki.
Taki zaworek mozesz sobie stworzyć w jakimś programie graficznym tylko tło musi być przezroczyste poźniej zapisujesz go jako gif i wstawiasz na forme.
Aha na plikach wmf też działa.
Taki zaworek mozesz sobie stworzyć w jakimś programie graficznym tylko tło musi być przezroczyste poźniej zapisujesz go jako gif i wstawiasz na forme.
Własnie tez tak myślałem ale nie przyszło mi do głowy przezroczyste tło...l2000 pisze:Obiekty z lewej to obrazki a nie zgrupowane dekoracje. Labview obsługuje przecież transparentne obrazki.
Dzięki problem już rozwiązany
Pzdr
Duża biblioteka takich elementów jest w programie Smartdraw. Przykładowy rysunek