Poczatki w LabView

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

Poczatki w LabView

Post autor: Gość »

Dopiero zaczynam "przygode" z programowaniem i chcialbym wiedziec czy LabView jest dobrym programem na poczatek? Jesli nie to od jakiego warto zaczac zeby nie byl zbyt trudny dla poczatkujacego!

Z gory thx za wszystkie odpowiedzi, o ile jakies beda! :D
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Poczatki w LabView

Post autor: Mikrobi »

Napiszę coś nie do końca zgodnego z linią tego forum.
Dobrą drogą jest rozpocząć od języka C++ lub C, na przykład bazując na książkach takich jak "Symfonia C++" Grębosza lub nawet "Język ANSI C" Kernighana i Ritchiego.
Opinia ta wynika z moich własnych doświadczeń z LabVIEW. Wcześniej czy później, a najczęściej wcześniej ;) pojawia się konieczność poznania podstaw programowania i pewnych mechanizmów które wbrew pozorom są wspólne i w przypadku programowania w LabVIEW i w Javie i w Visual C czy Visual Basic.

Zawsze pozostaje pytanie: jak poważnie chcesz podejść do programowania. Środowisko LabVIEW bardzo ułatwia i przyśpiesza pracę związaną z powstawaniem programu jednak nie zastąpi fundamentalnej wiedzy z zakresu programowania. Co więcej braki w podstawach utrudniają zrozumienie pewnych mechanizmów w LV.

Z drugiej strony jeśli jednak chcesz stosować komputer jako narzędzie i masz już podstawy z zakresu informatyki takie jak wiedza o tym czym jest pętla FOR, WHILE lub DO-WHILE itd to warto przynajmniej przyglądnąć się możliwościom jakie daje to środowisko.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
PMaj

Re: Poczatki w LabView

Post autor: PMaj »

Ja zacząłem od LabVIEW, i troche jednak tego c++ brakuje ... wiec jak jest jeszcze czas to moze rzeczywiście lepiej zacząć od c

pzdrv
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
ODPOWIEDZ