witam,
mam taki problem z rs: z ukladu dostaje odpowiedz w postaci ciagu znakow, wszystko na poczatku jest dobrze z tym ze po pewnym czasie (6 sekundach ? )dane te sa w jakis sposob gubione i nie sa odbierane w calosci? dlaczego tak sie dzieje? czemu program nie przekazuje wszystkich danych? problem przedstawiam w zalaczniku.
posiadam wersje 7.1
z gory dziekuje na pomoc
problem z rs
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: problem z rs
Spróbuj po odczycie danych czyscic bufor bloczkiem 'VISA Flush I/O buffer'
Chwilowo nie mam jak tego sprawdzic, wiec daj znac czy cos pomoglo ;)
Chwilowo nie mam jak tego sprawdzic, wiec daj znac czy cos pomoglo ;)
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
niestety nadal jest tak samo, nie sa odbierane cale linijki 

A nie jest może tak, że urządzenie śle z prędkością 9600 wprawdzie do komputera ale przez cały czas?
Ile bajtów przesyłane jest w jednej linijce?
Ile bajtów przesyłane jest w jednej linijce?
tak, dane sa wysylane przez caly czas od momenu gdy dam komende, i wyglada tak jakby program sie nie wyrabial...
Może zachodzić sytuacja kiedy nie nadąża UART, chociaż to by było ciekawe.
Spotkałem się z komunikacją przez RS PC-> OMRON , gdzie OMRON słał duża tablicę danych z prędkością 9600 a PCet nie nadążał z odczytem bufora RS'a. Gubił się jeśli strumień miał więcej niż 16 bajtów o ile dobrze pamiętam.
Pomogło przeprogramowanie OMRONa, ale powinno też pomóc zwiększenie bufora RS'a.
Jesli masz taką możliwość sprawdź swoja aplikację w komunikacji między dwoma PCtami połaczonymi RSem. Spróbuj emulować urządzenie na drugim PCcie (jako prostą maszynę stanów) i sprawdź czy problem dalej istnieje.
Spotkałem się z komunikacją przez RS PC-> OMRON , gdzie OMRON słał duża tablicę danych z prędkością 9600 a PCet nie nadążał z odczytem bufora RS'a. Gubił się jeśli strumień miał więcej niż 16 bajtów o ile dobrze pamiętam.
Pomogło przeprogramowanie OMRONa, ale powinno też pomóc zwiększenie bufora RS'a.
Jesli masz taką możliwość sprawdź swoja aplikację w komunikacji między dwoma PCtami połaczonymi RSem. Spróbuj emulować urządzenie na drugim PCcie (jako prostą maszynę stanów) i sprawdź czy problem dalej istnieje.
hmmm probuje zwiekszyc bufor ale nie wiem czemu skutki sa jeszcze gorsze, moze wstawiam bloczek w zlym miejscu (umiescilem go w petli po bloczku VISA Serial ale jak daje go w case jest podobnie), niestety nie mam za bardzo jak sprawdzic komunikacje z drugim komputerem.
jeszcze raz zawroce glowe z tym moim programem, mozecie spojrzec czy w dobrym miejscu czyszcze bufor lub czy w dobry sposob? albo jak go zwiekszyc, bo jak wstawiam bloczek VISA Set I/O Buffor Size to efekt, jakby powiedziec ... jest odwrotny.
pozdrawiam
pozdrawiam