Witam wszystkich.
Mam do zrealizowania następujące zadanie: stworzenie jakiegoś modelu obiektu (np. zbiornik z cieczą). Moim zadaniem jest sterowanie temperatura cieczy w tym zbiorniku. Aby zrealizować ten projekt mam wykorzystać sterowanie predykcyjne. Następnie mam zastosowac algorytm regulacji ciągłej PID do sterowania tym samym obiektem. Czyli porównanie obu typów sterowań.
Stąd moje pytanko: czy ktos juz zetknął się ze sterowaniem predykcyjnym w Labview. czy do tego typu sterowania musze doinstalowac jakis dodatkowy moduł. (np. aby wykorzystac regulator PID doinstalowałem moduł PID i wystarczyło tylko wyciagnać z tej biblioteki regulator PID zadac mu odpowiednie nastawy i juz mozna go było wykorzystywac), czy jest cos podobnego jesli chodzi o sterowanie predykcyjne?
sterowanie predykcyjne w Labview
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: sterowanie predykcyjne w Labview
Może powinieneś się przyjrzeć bliżej temu NI LabVIEW Advanced Signal Processing Toolkit
bogdani
bogdani
http://www.iee.org/Events/Balbis-abs.pdf
Mozesz rowniez skorzystac z Matlaba i MPT Toolbox (http://control.ee.ethz.ch/~mpt/) by otrzymac sterowanie predykcyjne w postaci funkcji kawalkami afinicznej (liniowej), ktora moze byc w prosty sposob opisana tabelicznie. A tabelke to juz latwo w LabVIEW zaimplementujesz.
Mozesz rowniez skorzystac z Matlaba i MPT Toolbox (http://control.ee.ethz.ch/~mpt/) by otrzymac sterowanie predykcyjne w postaci funkcji kawalkami afinicznej (liniowej), ktora moze byc w prosty sposob opisana tabelicznie. A tabelke to juz latwo w LabVIEW zaimplementujesz.
Z tego co pamiętam nie ma toolboxa NI poświęconego sterowaniu predykcyjnemu, temat jest zbyt szeroki i głęboki jak samo sterowanie adaptacyjne.
Do identyfikacji obiektu sterowania przyda się System Identification Toolbox a do operacji na matematycznych modelach obiektów i regulatorów - Simulation Module.
Cała reszta to operacje matematyczne na macierzach + rozwiązywanie równań liniowych lub nieliniowych z czym sobie standardowo LV radzi po przekształceniu i zapisaniu całego układu sterowania w przestrzeni stanów oczywiście, ale to już działka Techniki Sterowania a nie samego LV.
Kolejnym problemem może być konieczność uwzględnienia opóźnień pomiędzy sygnałami wejściowym a wyjściowym z obiektu związanych z sposobem mierzenia. Jednym słowem to nie będzie przypadek PID wstawienia jednego bloczku i gotowe.
Chyba, że gdziesz znajdziesz na sieci gotowe napisane przez kogoś.
Rumcajs.
Do identyfikacji obiektu sterowania przyda się System Identification Toolbox a do operacji na matematycznych modelach obiektów i regulatorów - Simulation Module.
Cała reszta to operacje matematyczne na macierzach + rozwiązywanie równań liniowych lub nieliniowych z czym sobie standardowo LV radzi po przekształceniu i zapisaniu całego układu sterowania w przestrzeni stanów oczywiście, ale to już działka Techniki Sterowania a nie samego LV.
Kolejnym problemem może być konieczność uwzględnienia opóźnień pomiędzy sygnałami wejściowym a wyjściowym z obiektu związanych z sposobem mierzenia. Jednym słowem to nie będzie przypadek PID wstawienia jednego bloczku i gotowe.
Chyba, że gdziesz znajdziesz na sieci gotowe napisane przez kogoś.
Rumcajs.