PCF8591
Re: PCF8591
hehe no to co innego. tylko prosze, niech to nie bedzie RTG wrazliwej okolicy bikini a tak bardziej powaznie - jestem zaskoczony nowosciami sprzetowymi wprowadzonymi przez NI. uwazam ze rodzina urzadzen pod USB to strzal w 10ke. ceny jak na polskie warunki sa wysokie, ale zyjemy w specyficznym kraju. znalazlem tez kilka konkurencyjnych produktow innych firm - ciekawe jak ze sterownikami. moze ktos ma doswiadczenia ? bo moje doswiadczenia z kartami IO-Tech sa raczej mieszane. cena dwa razy nizsza, parametry techniczne nieco gorsze, wspolpraca z LV koszmarna.
Bawilem sie jakis czas temu 1-wire podpietym po portu rownolego i niestety nie dalo sie zachowac "czystosci formy" - za duze opoznienia, albo cos mi umknelo. Przepisalem calosc w C, zrobilem z tego DLLke i wsio ruszylo, czasem niewiedziec czemu od czasu do czasu pojawiaja sie jakies liczby z kosmosu, ale nie wiem czy to bledy komunikacji czy jakies uszkodzenia w ukladzie.
Maxim oferuje tez uklad odpowiedzialny za komunikacje z czujnikami w standarcie 1-wire, a polaczenie z komputerem jest realizowane w wybrany przez nas sposob, (szeregowo rownolegle lub przez USB), sterowniki mozna pobrac za darmo, gadanie z nimi w LV powinna byc juz tylko formalnoscia. Sam chcialem sie tym pobawic, ale jakos nie doczekalem sie na przesylke z samplami, jak mina sesjowe zawieruchy to planuje wrocic do tematu.
Maxim oferuje tez uklad odpowiedzialny za komunikacje z czujnikami w standarcie 1-wire, a polaczenie z komputerem jest realizowane w wybrany przez nas sposob, (szeregowo rownolegle lub przez USB), sterowniki mozna pobrac za darmo, gadanie z nimi w LV powinna byc juz tylko formalnoscia. Sam chcialem sie tym pobawic, ale jakos nie doczekalem sie na przesylke z samplami, jak mina sesjowe zawieruchy to planuje wrocic do tematu.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
Jest opcja sprzętu na USB produkowanego przez Hytek, ale tam nie ma I2C ani SPI ...jeszcze? Należalo by zapytać np. Ireny He, pojawia się na LAVie.mgawlik pisze:jestem zaskoczony nowosciami sprzetowymi wprowadzonymi przez NI. uwazam ze rodzina urzadzen pod USB to strzal w 10ke. ceny jak na polskie warunki sa wysokie, ale zyjemy w specyficznym kraju. znalazlem tez kilka konkurencyjnych produktow innych firm - ciekawe jak ze sterownikami. moze ktos ma doswiadczenia ?
Problem rozwiązałem, przedmiot zaliczyłem Komunikacje zrobiłem przez port LPT i nawet to działa
no to pochwal się teraz jak to wszystko zrobiłeś....
jakieś schemaciki? pliki *.vi?
8O :oops: :roll: :twisted: :evil: :!: :?: :idea:
to mi wygląda na symboliczny zapis pracy nad tym projektem...
hmm, myślisz? ale jednak dość ascetycznie ujęty...
Ależ popatrz:
1. szok: o []....?! i ja to mam zrobić...?
2. wiem! wiem! da się! wiem!
3. e... nie ...tak sie nie da... to bylo głupie....
4. [...] nie dam rady....
5. o! napisze na labview.pl...!
6. [...] nikt mi nie odpisał....poczekam...
7. "bo wy tutaj to pewnie nic nie wiecie ...o! a ja już umiem właczyć LabVIEW! takie jestem EvilWire...!...o!"
8. [...] ...dalej nic nie piszą....
9. o! napisali
10. eee... co to za obrazki? gdie to jest w labwju?
11. ha, sam sobie dałem radę
4. [...] nie dam rady....
5. o! napisze na labview.pl...!
6. [...] nikt mi nie odpisał....poczekam...
7. "bo wy tutaj to pewnie nic nie wiecie ...o! a ja już umiem właczyć LabVIEW! takie jestem EvilWire...!...o!"
8. [...] ...dalej nic nie piszą....
9. o! napisali
10. eee... co to za obrazki? gdie to jest w labwju?
11. ha, sam sobie dałem radę
hihi....no, a mnie by najbardziej interesował punkt 11 (i ewentualnie 12, 13...)
reasumując to od żarówki w prawo
Zobaczymy jeszcze jak to się ułoży, ale chciałabym jakoś z LV ożenić układ DS2480B.
Od strony sprzętowej mam już to opanowane, testowe programiki
w Javie też działają (OWAPI)...teraz trzeba będzie sobie przypomnieć jak to się komunikację
szeregową w LV rysowało...jak coś się wykluje fajnego - napiszę posta.
PS.
odpisałam Ci na PW....dziś dopiero :? sorry very once again :roll:
reasumując to od żarówki w prawo
Zobaczymy jeszcze jak to się ułoży, ale chciałabym jakoś z LV ożenić układ DS2480B.
Od strony sprzętowej mam już to opanowane, testowe programiki
w Javie też działają (OWAPI)...teraz trzeba będzie sobie przypomnieć jak to się komunikację
szeregową w LV rysowało...jak coś się wykluje fajnego - napiszę posta.
PS.
odpisałam Ci na PW....dziś dopiero :? sorry very once again :roll:
Ups j :oops: jakoś dopiero teraz wpadłem na ten topic, ale chyba lepiej później niż wcale wiec:
Port LPT
Pin 2 - SCL
Pin 3 - SDA
Pin 19 - GND
No i oczywiście programiki, wymagane AccessHW.
PS.
4. o! napisze na labview.pl...!
5. [...] ...dalej nic nie piszą....
6. o! napisali
7. Coś tam niby wiem .. ale nie do końca
8. No poczytałem sobie troche pogoglowałem ... działa
:lol:
Port LPT
Pin 2 - SCL
Pin 3 - SDA
Pin 19 - GND
No i oczywiście programiki, wymagane AccessHW.
PS.
4. o! napisze na labview.pl...!
5. [...] ...dalej nic nie piszą....
6. o! napisali
7. Coś tam niby wiem .. ale nie do końca
8. No poczytałem sobie troche pogoglowałem ... działa
:lol:
-
No Sambo mój kompanie wystarczy wydać 1,500 pln i masz już pracę na zaliczenie kursu Labview!