Czy masz legelne Labview!
-
Czy masz legelne Labview!
Celem tej ankiety jest sprawdzenie czy kożystamy z legalnego oprogramowania. Ankieta oczywiście całkowicie anoanimowa, ale jeżeli ktoś chce może się wypowiedzieć!
- piotrus_pan1
- Kontakt:
Re: Czy masz legelne Labview!
ja uzywam Evaluate version:):);p to chyba legal? czyż nie?
pozdro Labviewiowicze:)
pozdro Labviewiowicze:)
Możemy z ufnością patrzeć w przyszłość, idziemy bowiem słuszną drogą, posiadamy pewnych przyjaciół i wiernych sojuszników, przewodzi nam nieśmiertelna idea."
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witam
Muszę przyznać iż temat jest trochę kontrowersyjny, jeśli weźmie ię pod uwagę sytuację na polskim rynku oprogramowania, zarobki, itd.
Ja korzystam z legalnej wersji, ponieważ mam te szczęście i w pracy wykorzystuje LabVIEW. Od wersji 8 środowisko może być instalowane na 3 komputerach (jedna licencja), ale w danym momencie może być używane tylko jedno stanowisko.
Co do wersji ewaluacyjnej to wszystko zależy od tego do czego ją się wykorzystuje i czy jest to zgodne z licencją.
Zawsze jeszcze można pokusić się o wersję studencją (chyba 80 USD).
bogdani
Muszę przyznać iż temat jest trochę kontrowersyjny, jeśli weźmie ię pod uwagę sytuację na polskim rynku oprogramowania, zarobki, itd.
Ja korzystam z legalnej wersji, ponieważ mam te szczęście i w pracy wykorzystuje LabVIEW. Od wersji 8 środowisko może być instalowane na 3 komputerach (jedna licencja), ale w danym momencie może być używane tylko jedno stanowisko.
Co do wersji ewaluacyjnej to wszystko zależy od tego do czego ją się wykorzystuje i czy jest to zgodne z licencją.
Zawsze jeszcze można pokusić się o wersję studencją (chyba 80 USD).
bogdani
Wybacz, ale raczej ludzkie nawyki.bogdani pisze: Muszę przyznać iż temat jest trochę kontrowersyjny, jeśli weźmie ię pod uwagę sytuację na polskim rynku oprogramowania, zarobki, itd.
Parafrazując "W pustyni i w puszczy": "Kalemu ukraść - źle, Kali ukraść - dobrze."
I do tego się to sprowadza. W przeliczniku to cena dobrego napędu DVD z paczką płytek, albo porządnego zestawu klawiatura +mysz - kto dłużej programuje wie jakie to ważnie nie tylko w LV.bogdani pisze:Co do wersji ewaluacyjnej to wszystko zależy od tego do czego ją się wykorzystuje i czy jest to zgodne z licencją. Zawsze jeszcze można pokusić się o wersję studencją (chyba 80 USD).
Cały czas odzywa się upiór ludzkich nawyków. Co ciekawe z reguły znajduje sobie szybką odwetową serię samousprawiedliwień. Jak to upiór ;)
Warto zauważyć że znaczna część studentów na forum uczy się programowania w LabVIEW. Zatem ma jak najbardziej prawo do operowania w wersji studenckiej.
Kto chce zarabiać na środowisku przez programowanie, usługi czy prace kontraktowe wychodzi poza zakres licencji. Trzeba mieć tego świadomość. Firmy (rozsądne) zlecające konkretne programy mają świadomość, że praca kontraktowa jest związana z koniecznością posiadania narzędzia jakim jest LabVEW.
Jeśli udają że nie zdają sobie sprawy... :?