Obróbka sygnału audio

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

Obróbka sygnału audio

Post autor: Gość »

Witam!

Poszukuję programu umożliwiającego obróbkę sygnału audio polegającą między innymi na:
-modulacji AM
-modulacji AM z wytłumioną nośną
-modulacji PWM
Częstotliwości nośnej co najmniej 70Khz
Sygnałem wejściowym może być plik wav.
Przetworzony sygnał audio ma wychodzić na zewnątrz komputera, tak aby możliwe było sterowanie nim wzmacniacza i podłączonego do niego piezoelementu. Tak więc potrzebne jest łącze o prędkości umożliwiającej przesłanie sygnału z zakresu tych (0-70000)Hz, np USB.
Teraz pytanie zasadnicze:
Czy LabView jest odpowiednim programem do realizacji czegoś takiego, czy wyjście przez USB jest zasadnym pomysłem i jakie są ewentualnie alternatywy? Z góry dziękuję:)

Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Obróbka sygnału audio

Post autor: Mikrobi »

Krótko:
1.Jak najbardziej LabVIEW jest odpowiednim programem.
Modulacje AM i PWM, częstotliwość nośna nie stanowią proglemu dla środowiska.
2. Sugeruję jako sprzęt wyjściowy kartę analogowo-cyfrową na PCI.

Jak ma być wykorzystywany ten przetwornik piezzoelektryczny? Ciekawie to brzmi.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Gość

Post autor: Gość »

Dziękuję za odpowiedź i sugestię! Piezo będzie sterowane zmodulowanym i odpowiednio wzmocnionym sygnałem i przytykane do... ludzkiej skóry:)

Pozdrawiam, Marcin
katzenjammer
Kontakt:

Post autor: katzenjammer »

Chyba zagoszczę na dłużej na forum, tak więc konto sobie załozyłem, świetnie, świetnie:) To teraz pytań ciąg dalszy. Rozumiem że potrzębuję teraz kartę PCI C/A, czyli z wyjściem analogowym. Trochę się rozejrzałem, zielony w tej materii jestem, a z tego co zobaczyłem wnioskuję że tania sprawa to to chyba nie jest. Poniżej 1k nic nie znalazłem. Może szukam nie tego co trzeba... Tak więc pytanie dla ogarniających nieco bardziej temat.:
Czy istnieją siakieś "tanie" karty PCI z opcją konwersji C/A, przez które przepchne rzeczone pasmo (0-70)kHz, miło by też było gdyby lubiły się z LabViev, w sensie sterowniki posiadały doń.

Pozdrawiam, Marcin
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam

Szukaj wg. producentów. Generalnie to ceny kart wachają się pomiędzy bardzo drogimi a drogimi. Nawet średnio drogich nie widziałem ;)

NI należy chyba do droższych - ale dużo w zamian oferuje - jak szukałeś to widziałeś

taniej można u producentów Tajwańskich, Chińskich

Teraz nie napisze wszystkich producentów a i cen nie znam dokładnie, ale niewiele sie różnią.

pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
ODPOWIEDZ