całka przebiegu

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

całka przebiegu

Post autor: Gość »

potrzebuję pomocy.staram się zrobić całkę przebiegu wykreślanego z danych pobieranych z pliku.najważniejsza część przebiegu to 0-65, z tym że całka ma być oznaczona ze zmienna granicą
Awatar użytkownika
Blamek

Re: całka przebiegu

Post autor: Blamek »

a Analyze/Signal processing/Time domain/Integral x(t).vi nie zalatwi sprawy?
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
Gość

coś mi nie wychodzi z tym bloczkiem.... a może wiesz jak zrobić całkę funkcji widoczną niżej...w zakresie kąta max do 65.starałem się uzyć formuły ale nie za bardzo mi poszło
Gość

żeby nie było że nic nie robie i chce tylko żeby ktoś zrobił to za mnie...załączam program i dwa pliki txt z danymi ....sprawdzcie to dla mnie prosze...nadal nie wiem jak policzyć całkę oznaczoną....drugi problem to podstawa czasu wykresów taktowanych z zegara....pewnie to banał-nie dla mnie....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Przede wszystkim taka mała uwaga. Jeśli chcesz, żeby ktoś miał ochotę przeanalizować Twój program to postaraj się o jego czytelność. A co to jest czytelność poczytaj tutaj(szósty post od góry). Przede wszystkim to czy chodzi Ci o całkowanie numeryczne czy analityczne? Całkowanie numeryczne nie jest chyba sprawą aż tak bardzo trudną nawet jeśli się nie korzysta z gotowych bloczków, a nimi jeszcze prostsze. Po prostu podajesz całkowany fragment spróbkowanego przebiegu na wejście Input Array klocka Numeric Integration. Do wejścia dt podłączasz różniczkę czasu, czyli po prostu różnicę między dwiema kolejnymi wartościami wektora czasu z Twojego pliku.
Tak więc mając dane granice całkowania x i y, wyszukujesz w wektorze czasu najbliższe im wartości. Indeksy wyszukanych elementów wyznaczają fragment wektora próbek jaki musisz podać na wejście Input Array. Wejście integration method określa metodę całkowania i tu już kłaniają się metody numeryczne, o których materiałów na Googlach jest multum.
Powodzenia, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ