czesc,
mam taki problem - nie moge przeslac z podprogramu ktory otwiera sie w osobnym okienku na drugim panelu(SubNI Node Setup) do glownego programu danych za pomoca zmiennej globalnej, w druga strone przesylanie z programu glownego do podprogramu dziala bez zarzutu. Czy to jest normalne, czy tylko mi tak nie wychodzi?. Moglbym prosic o podpowiedz co ja zle robie?
pozdrawiam
zmienna globalna w podprogramie
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Re: zmienna globalna w podprogramie
pokażesz diagramy?
juz przesylam, spakowane bo to sa trzy pliki. W taki wlasnie sposob wysylam, w druga strone to nie ma zadnych problemow.pewnie to cos banalnego ale dla mnie to dziwne jest.
Tak na szybko to mogę Ci podpowiedzieć , aby w pliku problem.vi umieścić dwię pętle WHILE.
W 1 pętli umieść pętlę CASE podprogramem
W 2 pętli umieść przekazywanie danych ze zmiennej globnalnej
Należy pamiętać że w tak skonstruowanych pętlach while nalezy umieścić jakies opóźnienie czasowe, nawet bardzo niewielkie. Jego brak może spowodować 100% obciążenie procesora i niepoprawne działanie programu.
Zwróć uwagę jak jest zrobiony STOP dla tych pętli. Póki co powinno Ci to wystarczyć
Pozdrawiam
W 1 pętli umieść pętlę CASE podprogramem
W 2 pętli umieść przekazywanie danych ze zmiennej globnalnej
Należy pamiętać że w tak skonstruowanych pętlach while nalezy umieścić jakies opóźnienie czasowe, nawet bardzo niewielkie. Jego brak może spowodować 100% obciążenie procesora i niepoprawne działanie programu.
Zwróć uwagę jak jest zrobiony STOP dla tych pętli. Póki co powinno Ci to wystarczyć
Pozdrawiam
Dzieki IRON, nigdy bym nie pomyslal ze odczyt musi byc w drugiej petli, troche zmienia mi to strukture programu calego ale przynajmniej bedzie teraz dzialalo