Modal Analysis

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
efiks
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Modal Analysis

Post autor: efiks »

Witam Wszytkich użytkowników tego forum!
:!: tekst pisany pomarańczowym kolorem mozna pominac w celu szbszego zapoznania sie z niniejszymi "wywodami"
Po przeczytaniu parunastu albo i nawet kilkudziesieciu wypowiedzi o wiadomej tematyce zdecydowalem sie wreszczei (co prawda niesmialo jednak..)
napisac..

Jestem studentem V roku PŚ, moje zainteresowania (poza PHP ktore ostatnio intensywnie probuje zrozumiec) nie wiazaly sie nigdy z programowaniem wylaczajac oczywiscie G-kod ;)....
daze do tego, ze pod koniec pazdziernika stanelo przedemna bardzo "ciekawe-excytujace-przerazające!" zadanie...

:arrow: Zadanie - to praca dyplomową, ktorej jednym z etapów jest stworzenie algorytmu programu sluzaczego do badania dynamiki obrabiarki tzn. konkretnie analizy modalnej [sygnały wejsciowe -> wartosc f(t) siły wymuszającej oraz odpowiedzi układu
x(t)][cel -> zbior czestosci drgan wlasnych badanego ukladu (dziedzina czestotliwosci)]
:arrow: Problem - to kompletny brak znajomości "LV", jedyna styczność jaka mialem z tym programem to taka, ze bylem kiedys na prezentacji tego srodowiska zorganizowanego przez moja uczelnie i to co wynioslem z tej prezentacji to zarys ogromu mozliwosci jakie serwuje on uzytkownikowi oczywiscie wprostproporcjonalnej do mozliwosci samego uzytkownika... Przeczytalem tez na tym forum, ze w prosty sposob można w LV przeprowadzic FFT.. oraz ze posiada on wiele innych przydatnych do rozwiazania tego problemu zalet.
:arrow: Podsumowanie
Wiem ze KAZDY z Was "odpalil" kiedyś LV po raz pierwszy wiem tez ze jest na tym forum sporo osob ktore od tego czasu zdazyly w bdb sposob poznac zalety tego srodowiska...
Programowanie to nie moja dzialka choc interesuje sie zagadnieniami z dziedziny CAx to bardzo chcialbym chociazby w malym stopniu zaznajomic sie z tym problemem bo przyznam bardzo mnie zainteresowal ..
Mam takie dane w postaci pliku.txt chcialbym to w jakis sposob umiescic w LV w postaci macierzowej i przeprowadzic analize tych danych tak na poczatek... a ze nie mialem do czynienia nigdy z tego typu programami (pomijajac MatLABa w stopniu raczkujacym) po odpaleniu LV poprostu doznalem "szoku"
:arrow: POMOCY! co na poczatek (wiem mozna by powiedziec http://www.google.pl) jednak czekam na jakies chocby najskromniejsze sugestie, podpowiedzi etc.
DZIEKUJE & POZDRAWIAM
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Modal Analysis

Post autor: bogdani »

Witaj na forum
Na początek proponuję to co zwykle. Po pierwse możesz się zapoznać z kursami wprowadzającymi do LV (po polsku i angielsku), których linki znajdziesz w odpowiednim dziale. Od niedawna jest na polskim rynku wydawniczym książka, której pisałęm tu Oprogramowanie wirtualnych przyrządów pomiarowych w LabVIEW Razem z LabVIEW dostarczany jest duży zestaw przykładów, których analiza może ci pomóc w zrozumieniu i metodyce programowania w LV. Jeśli masz już LV to możesz przejrzeć funkcje matematyczne które są zaimplementowane w środowisku, a jeśli nie to znajdziesz to na stronach NI.
Kolejnym etapem jest forum, na którym są ludzie, którzy chętnie pomogą, ale nie zrobią za ciebie całego programu, bo przecież nie o to chodzi...
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
efiks
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: efiks »

jest moze jakis gotowiec ktory z wykresu np.: jak w zalaczniku jest w stanie okreslic (x,y) kolejnych czestosci (pikow)....
jezeli nie ma podobnego vi... to jak mozna tego dokonac?

z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz......
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

W LabVIEW 8 jest kilka przekładów rozwiązania problemu detekcji pików.
W Find Examples... wpisz peak detect i na pewno coś znajdziesz dla siebie.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ