Witam,
Mam następujący problem. Otóż sprawa może wydawać się trywialna - próbuję przekonwertować poprawnie liczbę z dec na hex a następnie liczbę w postaci stringa hexadecymalnego złożyć z drugim stringiem.
Niestety program nie działa tak jak powinien, konwersja liczb działa poprawnie, jednak samo złożenie stringów już nie bardzo. Program w załączniku. Bardzo proszę o sugestie.
konwersja z dec na hex
konwersja z dec na hex
- Załączniki
-
- Decimal To hex.vi
- (8 KiB) Pobrany 420 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
konwersja z dec na hex
Spójrz na swój diagram. Zamieniasz liczbę na string. Powoduje to, że liczba, np. 12, będzie zamieniona na "C". Tyle, że to "C" to będzie znak ASCII a nie liczba 12 w hex (widać to wyraźnie w kontrolce string "hex integer string", gdzie masz włączoną opcję "hex display").
Jeśli tylko chcesz zamieniać liczby na string i wyświetlać je w postaci znaków, to nie korzystaj z "hex display" z menu kontekstowego dla kontrolki string. Jeśli jednak chcesz z tej liczby korzystać dalej, to musisz użyć bloczka Byte Array To String (konwersja liczby na string w hex), a w drugą stronę - String to Byte Array. Oba bloczki dostępne w palecie String -> Conversion.
Jeśli tylko chcesz zamieniać liczby na string i wyświetlać je w postaci znaków, to nie korzystaj z "hex display" z menu kontekstowego dla kontrolki string. Jeśli jednak chcesz z tej liczby korzystać dalej, to musisz użyć bloczka Byte Array To String (konwersja liczby na string w hex), a w drugą stronę - String to Byte Array. Oba bloczki dostępne w palecie String -> Conversion.
konwersja z dec na hex
dzięki o to mi chodziło.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: konwersja z dec na hex
Czy istnieje możliwość przekonwertowania na stringa liczby niecałkowitej (np. 1,73) z systemu dec na hex? Bloczek konwertujący zaokrągla mi te wartości.
Re: konwersja z dec na hex
W przypadku takiego problemu warto zapoznać się z tym:
https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_754
Mając binarną reprezentację danej liczby konwersja na heksadecymalną to tylko formalność.
https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_754
Mając binarną reprezentację danej liczby konwersja na heksadecymalną to tylko formalność.