Szkolenia z LabVIEW i TestStanda

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Szkolenia z LabVIEW i TestStanda

Post autor: conioo »

Witam,
Czy ktoś z Was zna firmę, która oferuje szkolenia z LabView i/lub TestStanda??
Oprócz National Instruments bo ich ceny są kosmiczne :? ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
progor

Re: Szkolenia z LabVIEW i TestStanda

Post autor: progor »

oho... cenzura? :)
była tu opowiedź przed chwilą, a teraz już nie ma...

a swoją drogą to najskutecznijszą metodą nauczenia się LV i TS jest poprosić szefa żeby kazał Ci coś dużego i trudnego zrobić na wczoraj :D

pozdro600
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Trudno powiedzieć coś o firmach szkolących w LabVIEW, bo jest tego w Polsce mało albo nie ma ich wcale.
Co do szkoleń NI:
NI Poland ma standardy cenowe i tematyczne wynikające z ustaleń centrali w Austin, TX.
Uczelnie prowadzą zajęcia skoncentrowane tylko na środowisku LabVIEW dla swoich studentów w ramach programu (np. w Toruniu, Warszawie) lub poza programem studiów - tak jak na AGH. Są to jednak uczelnie a zajęcia dla studentów.
To co było znaczącego w liście ktory usunąłem (może kolega powtórzy swoją wypowiedz, pomijając wątek ebooków) to kwesta znalezienia prowadzących z uczelni, jednak z doświadczenia wiem, że:
- nie mają czasu
- preferują skoncentrowanie się na studentach.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Post autor: mgawlik »

Ja uważam , że nie powinno się cenzurować forum. Każdy ma prawo do swojej opinii, tym bardziej, że w kwestii e-booków sytuacja jest taka jaka jest.

Uważam też, że szkolenie w NI Poland nie jest warte tej kwoty. Standardy amerykańskie ... (aluzja) ... i amerykańskie pieniądze.

Wracając do meritum - kilka lat temu znalazłem w internecie oferty szkoleń LabVIEW w zakresie basic i intermediate za kwoty 4ro krotnie niższe niż NI Poland. Prowadzący deklarowali kilkuletnią praktykę i stopnie naukowe doktora. Szkolenie miało być 4ro dniowe, prowadzący dojeżdzał na miejsce ale komputery i oprogramowanie mieliśmy zapewnić my.
Myślę, że szkolenie w zakresie basic uczy jedynie dobrych praktyk i nawyków programistycznych oraz systematyzuje zdobytą wcześniej wiedzę. Polecam lekturę tego forum, przykładów dołączonych do LabVIEW, regularne przeglądanie forum NI oraz dużo zamodzielnego pisania, nawet najprostszych rzeczy.

Aby nie być gołosłownym ->
http://www.ely.pg.gda.pl/ksztalcenie/labview2004.doc
co prawda rok 2004 ale nie zaszkodzi zadzwinić do tego faceta.
Poszukaj też tutaj:
http://lctt.pol.lublin.pl/LCTT/site/LCTT.HTM
szczególnie w działalności statutowej.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Dr Świstulski napisał książkę o programowaniu w środowisku LabVIEW. Najlepszą obecnie na polskim rynku publikację tego typu. Jeśli nadal prowadzi szkolenia do ktorych odnosi się ten link, to już z racji książki wart jest polecenia.
Z kolei kiedy już kolega napisze do dr Świstulskiego może też poprosić o opinie na temat ebooków jego książki o LabVIEW.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: conioo »

Dzięki za odpowiedzi... :)
Nie chodzi mi o to, że jestem zielony z LabView i chciałbym się czegoś w nim nauczyć. Od 3 miesięcy piszę różnego rodzaju projekty (głównie obsługa urządzeń pod GPIB, RS232, Karty we/wy itp) jednakże firma chce mnie wysłać na szkolenie z LabView i TestStanda a jak zobaczyłem ceny na NI to mi się słabo zrobiło.
W związku z tym szukam jakiejś alternatywy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ