Funkcja dopasowująca wykresu w DIAdem
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
Funkcja dopasowująca wykresu w DIAdem
W jaki sposób można dla poniższego wykresu znaleźć funkcję dopasowującą w DIAdem? Czyli żeby zamiast tych kilku pętli była tylko jedna. Niby w palecie Curve Fitting jest Non-Linear Curve Fitting, jednak jedyne co uzyskuję to krzywą, której daleko do elipsy.
Re: Funkcja dopasowująca wykresu w DIAdem
Bo "Curve fitting" to tak na prawdę optymalizacja funkcyjna - a Ty chyba potrzebujsz parametrycznej.
Prostym krokiem byłoby podzielić uzyskane punkty na dwie (y>0; y<=0)lub cztery sektory oddzielone osiami i zrobić curve fitting dla każdej z nich z osobna. Tochę to mało eleganckie, ale zadziała.
Jeśli wiesz, że ma wyjść elipsa to możesz spóbować optymalizacji parametrów elipsy, lub potraktować krzywa jako zamknięty spline
Prostym krokiem byłoby podzielić uzyskane punkty na dwie (y>0; y<=0)lub cztery sektory oddzielone osiami i zrobić curve fitting dla każdej z nich z osobna. Tochę to mało eleganckie, ale zadziała.
Jeśli wiesz, że ma wyjść elipsa to możesz spóbować optymalizacji parametrów elipsy, lub potraktować krzywa jako zamknięty spline
-
Bez danych źródłowych ciężko mi sprawdzić, ale w Analysis -> Curve Fitting jest Calculate Circle Approximation.
-
- Kontakt:
Fakt, plik danych będzie pomocny.
No właśnie próbowałem w tym oknie, ale nie udało mi się. Chyba wszystkie opcje z menu testowałem. Inna sprawa, że jeszcze trudniej będzie to zrobić nie poprzez elipsę, bo wykres nie jest nią do końca.
W takim przypadku pozostaje mi pisanie skryptu w VBS dla regresji nieliniowej?
No właśnie próbowałem w tym oknie, ale nie udało mi się. Chyba wszystkie opcje z menu testowałem. Inna sprawa, że jeszcze trudniej będzie to zrobić nie poprzez elipsę, bo wykres nie jest nią do końca.
W takim przypadku pozostaje mi pisanie skryptu w VBS dla regresji nieliniowej?
- Załączniki
-
- Plik.txt
- (49.29 KiB) Pobrany 416 razy
- dajpanspokój
- Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Nie znam diadema, ale nie da sie zamienic tych punktow z kartezjanskiego na polarny i wykreslic graf ktory ma w osi x 0-360?
Mozesz wtedy polaczyc trzy takie grafy (jeden -360 do 0, drugi 0-360 a trzeci 360-720) i zrobic curve fitting, wyciac srodkowy i z powrotem do kartezjanskiego. Sklejanie tych grafow ma na celu sprawienie ze pochodna w 0 i 360 jest taka sama.
Mozesz wtedy polaczyc trzy takie grafy (jeden -360 do 0, drugi 0-360 a trzeci 360-720) i zrobic curve fitting, wyciac srodkowy i z powrotem do kartezjanskiego. Sklejanie tych grafow ma na celu sprawienie ze pochodna w 0 i 360 jest taka sama.
Czyli @dajpanspokój proponujesz prawie to samo - tylko przeniesienie do innych współrzędnych.
Jak już wrzucamy inne przestrzenie na stół - to zaproponuje przejscie w domenę parametrów elipsy (x, y, a, b, fi) i implementację transfotmaty Hough'a dla elipsy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Randomize ... _transform
https://stackoverflow.com/questions/630 ... -transform
Jak już wrzucamy inne przestrzenie na stół - to zaproponuje przejscie w domenę parametrów elipsy (x, y, a, b, fi) i implementację transfotmaty Hough'a dla elipsy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Randomize ... _transform
https://stackoverflow.com/questions/630 ... -transform
-
- Kontakt:
Sprawdziłem rozwiązanie @dajpanspokój i jest jak pisze @micard.
Ciekawy sposób proponujesz @micard, jednak trochę za dużo czasu by mi to zajęło. Ostatecznie wytnę jeden reprezentatywny fragment i będzie po temacie.
Dzięki za pomoc!
Ciekawy sposób proponujesz @micard, jednak trochę za dużo czasu by mi to zajęło. Ostatecznie wytnę jeden reprezentatywny fragment i będzie po temacie.
Dzięki za pomoc!