Zmiana kata polozenia.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
szymonmigalski

Zmiana kata polozenia.

Post autor: szymonmigalski »

Mam film przerobiony na klatki zapisane w .BMG. Sa to sekwencje przesuwajacego sie trojkata. Potrzebuje znalezc kat pod jakim znajduje sie trojkat , albo zmiane kata wzgledem pierwszego polozenia, jak mozna to zrobic przy pomocy LabView?? z gory wielki dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: Zmiana kata polozenia.

Post autor: mgawlik »

wykorzystac modul przetwarzania wizji i funkcje poszukiwania wzorca.

jesli nie masz tego modulu lub nie mozesz go uzyc to wymyslilem inna metode, do zastosowania w klasycznym labview. mozna ja zastosowac jesli obraz jest B&W i nie ma dodatkowych artefaktow (czyli czysto akademicki przyklad). jesli obraz jest zaszumiony albo "brudny" to do mojej metody trzeba go najpierw wyczyscic. ale tego to juz metodami lopatologicznymi nie zrobisz.

po szczegoly prosze na gadulca 1018605
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

A jeśli nie ma się dostępu do IMAKA i jeśli nie ma przeciwskazań do użycia Matlab Script to można wykorzystać funkcje zawarte w matlabowym Image Processing Toolbox. Wtedy sprawa powinna stać się prosta.
Wrzuć taki filmik do załącznika (albo link, bo pewnie się nie zmieści) to coś popróbujemy, bo problem jest całkiem fajny.
szymonmigalski

Dziekuje ze odpowiedz. Z matlebem jest klopot w moim przypatku bo go nie znam. Wrzucilbym ten filmik tyle ze zajmuje on 300 mega. Dolaczam w takim razie kilka klatek filmu ( ten trojkat o ktorym mowilem to jest dziob golebia). Myslalem troche nad tym w miedzy czasie i potrzebuje nawet nie caly dziob, wystrarczy mi tylko pixel znajdujacy sie na koncu dziba, czyli na przecieciu dwoch krawedzi jak mniemam. Ciesze sie ze udalo mi sie zainteresowac kogos tym problemem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Pytanie jaką wersją LabVIEW dysponujesz (...na uczelni...?)
Zakładając, że masz do dyspozycji pakiet IMAQ do analizy obrazów można brać pod uwagę rozwiązanie oparte o to narzędzie.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
szymonmigalski

Na uczelni mam labview 7.0 z pakietem IMAQ wlasnie. Tylko rzecz tkwi w tym ze nie wiem dokladnie jakiej funkcji uzyc aby wykonac to zadanie. Jakbym mogl prosic o male przyblizenie.
Dziekuje i pozddrawiam
Szymonmig
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Ptasi dziób... "Prawie jak trójkąt. Prawie robi..." ;)
Aktualne to jeszcze z tym rozpoznawaniem dzioba? Daj znać. A tak na marginesie to po co komu kąt położenia gołębiego dzioba(:
szymonmigalski

Hej tak nadal aktualne rozpoznawanie dzioba. Najpierw musze rozpoznac dziob i zautomatyzowac program tak aby wyszukiwal tenze dziob w kazdej kolejnej klatce. Dalej musze znalezc polozenia pixela na koncu dzioba dla kazdej klatki co umozliwi mi obliczenie zmiany kata polozenia.

Rzeczywiscie dziob to prawei trojkat, chcialem to opisac w sposob jasny i trche przedobrzylem.

A po co to komu potrzebne sam do konca nie wiem ale dano mi takie zadanie do wykonania (uczelnie i dziwni profesorowie:)) dlategotez prosze o Wasza pomoc

Pozdro
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

A możesz wrzucić kilka(dziesiąt) kolejnych klatek z tego filmiku?
szymonmigalski

Oczywiscie ze moge mysle ze 70 klatek wystarczy wiecej sie nie zmiesci.

Pozdrawiam znowu
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Spodobało mi się to to.
W załączonym gifie jakaś pierwsza próba.
Co prawda robiłem to w Matlabie, bo IMAKA nie mam, ale większych problemów z przeniesieniem tego do LV raczej nie będzie.

Jak możesz to prześlij jakąś większą ilość klatek na veir@poczta.onet.pl to sprawdzę jak to działa na dłuższym dystansie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ