KARTA USB-6008 a synchronizacja jej wyjscia z wejsciem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

KARTA USB-6008 a synchronizacja jej wyjscia z wejsciem

Post autor: Gość »

Mam do dyspozycji kartę pomiarową USB-6008, ktorą to chciałbym użyć do identyfikacji parametrycznej... Jednak już na początku pojawił sie problem, a mianowicie nie jestem w stanie zsynchronizować sygnalu wymuszajacego (generowanego na jednym z wyjsc) z wejsciem karty... sprowadza się to do tego, że nie potrafię zmierzyć sygnału, który w tej samej chwili został wygenerowany. W zasadzie problemem jest tutaj kanał wyjsciowy, który działa jedynie w trybie generacji: 1SAMPLE (ON DEMAND). Nie mam tutaj możliwosci ustawienia ani czestotliwosci probkowania ani rozmiaru bufora. Czy jest zatem jakas mozliwosc zgrania wyjscia karty z wejsciem tejze karty??
Awatar użytkownika
rumcajs

Re: KARTA USB-6008 a synchronizacja jej wyjscia z wejsciem

Post autor: rumcajs »

Może nie odpowiem na Twoj problem z USB 6008 ale nie za bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o braku "możliwości ustawienia częstotliwości próbkowania i rozmiaru bufora" dla kanału wyjściowego?
Ja robiłem swego czasu identyfikację obiektów za pomocą karty PCI.
W odrębnej pętli umieszczałem generację sygnału na wyjściu, a w odrębnej odczyt multipleksowanych wejść z których jedno było oczywiście "powrotem" z wyjścia.
To w jakiś tam mniej więcej sposób gwarantowało, że sygnał zadany-wejściowy dla identyfikowanego obiektu (z wyjścia karty) i wyjściowy z obiektu zostały odczytane w tym samym momencie czasowym (samplu).
Do tego oczywiście dochodzą inne aspekty opóźnień i przesunięć w sygnałach próbkowanych ale to już zagadnienie z dziedziny sterowania i identyfikacji obiektów a nie tego forum.
Rumcajs.
Gość

Re: KARTA USB-6008 a synchronizacja jej wyjscia z wejsciem

Post autor: Gość »

6008 nie daje możliwości strobowania wyjść analogowych zegarem.
(Software timed analog output).

Nie da się zatem zrobić na niej tego, co próbuje Pan osiągnąć.
Polecam serię M (PCI).

Pozdrawiam,
PHdeR.
ODPOWIEDZ