Indicator z subVi - pokazywanie go w main?
Hej, mam takie pytanie - czy da się hmm... jakby przerzucić indicator (suwak) z subVI do głównego programu? Próbowałem podpinać ten indicator do jako wyjście z subVI - jednak w suwak w programie głównym aktualizował się dopiero po skończeniu pracy subVI.
- semper fidelis
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Re: Indicator z subVi - pokazywanie go w main?
Pokaz VI. Bo nie bardzo kumam czy chodzi o sam suwak jako controlka czy o przekazywanie wartosci pomiedzy main a subvi.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...
Chodzi o to, że mam w programie głównym subVI, który służy do kalibracji. Suwak wskazuje na to ile już iteracji przeszło - wypełnia się. Gdy się wypełni - subVI kończy pracę i podaje wartości dalej. Chciałbym to pokazywać w main.....
- Załączniki
-
- KAL1.vi
- (27.45 KiB) Pobrany 432 razy
Jednym ze sposobów na zwracanie wartości z subvi na bieżąco jest takie jego napisanie, żeby w każdym jego wywołaniu wykonywała się kolejna iteracja jakiegoś algorytmu. Trzeba wtedy pamiętać, żeby pętla w subvi kończyła się po pierwszej iteracji i żeby nie inicjalizować rejestru przesuwnego. Przy pierwszym wykonaniu na wejściu rejestru będzie 0, przy kolejnych wartość wyjściowa rejestru z poprzedniego wykonania. Jak w załącznikach.
Można też do subvi podać referencję do kontrolki lub indykatora z głównego vi i zmieniać ich wartość przez property node. Ostatecznie można użyć subpanelu w głównym vi - można w nim wyświetlić panel subvi. Załącznika nie widziałem, bo jest zapisany w zbyt nowej wersji LV.
Można też do subvi podać referencję do kontrolki lub indykatora z głównego vi i zmieniać ich wartość przez property node. Ostatecznie można użyć subpanelu w głównym vi - można w nim wyświetlić panel subvi. Załącznika nie widziałem, bo jest zapisany w zbyt nowej wersji LV.
Hmmm w takim razie jak użyć takiego subpanelu? To chyba najprostsze rozwiązanie...
Powiedziałbym, że najmniej eleganckie i niezalecane. Jeśli nie da się przerobić subvi na pierwszy sposób lub za dużo z tym roboty, to poleciłbym drugi sposób - z property node.
Subpanel chyba nie w każdej wersji LV jest. Jak już masz subpanel na panelu, to w diagramie do wejścia VI ref przy invoke node podłącz static vi reference. Potem p-klik na static vi reference->browse for path i wybierz subvi.
Subpanel chyba nie w każdej wersji LV jest. Jak już masz subpanel na panelu, to w diagramie do wejścia VI ref przy invoke node podłącz static vi reference. Potem p-klik na static vi reference->browse for path i wybierz subvi.
Ok, a opcja z property node? Bo próbowałem robić coś podobnego - wrzuciłem wskaźnik w głównym VI, i do niego stworzyłem property node, które "przeciągnąłem" do schematu blokowego subVI, podłączyłem itd... ale to nie chce działać.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015 19:34 przez MS91, łącznie zmieniany 1 raz.
- semper fidelis
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Zobacz zalaczniki. Referencja uzyta do suwaka.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...
Ogromne podziękowania Już wszystko ok Ratujecie mi życie
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015 20:47 przez MS91, łącznie zmieniany 1 raz.