Pomiar i wyświetlenie wyników z ROI
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Witam wszystkich,
zwracam się z prośbą o pomoc.
Ładuję do programu zdjęcie tablicy testowej, składającej się z 24 pól. Chciałbym teraz, żeby za każdym razem jak zaznaczę obszar, odczytany został pomiar i zapisany w tablicy. Z jakich funkcji skorzystać?
Następnym krokiem będzie zautomatyzowanie procesu, program sam znajdzie wszystkie 24 pola, zrobi pomiar i wyrzuci wyniki. Czy to w ogóle jest możliwe?
Problemy jakie napotykam to głównie dane wejściowe, zdjęcie kolorowe, 32bity, 11MPix.
Pozdrawiam,
Adam.
zwracam się z prośbą o pomoc.
Ładuję do programu zdjęcie tablicy testowej, składającej się z 24 pól. Chciałbym teraz, żeby za każdym razem jak zaznaczę obszar, odczytany został pomiar i zapisany w tablicy. Z jakich funkcji skorzystać?
Następnym krokiem będzie zautomatyzowanie procesu, program sam znajdzie wszystkie 24 pola, zrobi pomiar i wyrzuci wyniki. Czy to w ogóle jest możliwe?
Problemy jakie napotykam to głównie dane wejściowe, zdjęcie kolorowe, 32bity, 11MPix.
Pozdrawiam,
Adam.
możesz wrzucić to zdjęcie?
-
Re: Pomiar i wyświetlenie wyników z ROI
Zdjecia nie mam przy sobie jest na komputerze domowym, ale tablica wyglada tak.
http://www.iris-digital.org/wordpress/w ... acbeth.jpg
Oczywiscie tak jak pisałem wcześniej, moje zdjecie ma o wiele wieksza rozdzielczość.
http://www.iris-digital.org/wordpress/w ... acbeth.jpg
Oczywiscie tak jak pisałem wcześniej, moje zdjecie ma o wiele wieksza rozdzielczość.
Trzymaj, tylko musisz wstawić w block diagram odpowiednią ścieżkę do obrazu, z wydobytego obrazu możesz znaleźć krawędzie i wtedy będziesz miał sam kolor, bez czarnych krawędzi.
Co do automatycznego wyznaczania to ważne, czy z góry znasz ilość wierszy i kolumn. Obraz możesz podzielić na trzy kolory i z każdego znaleźć krawędzie i później je połączyć.
Jak będę miał czas to może jeszcze wieczorem coś dorzucę. Ewentualnie pisz na czym utknąłeś to w miarę możliwości pomogę.
Powodzenia
Co do automatycznego wyznaczania to ważne, czy z góry znasz ilość wierszy i kolumn. Obraz możesz podzielić na trzy kolory i z każdego znaleźć krawędzie i później je połączyć.
Jak będę miał czas to może jeszcze wieczorem coś dorzucę. Ewentualnie pisz na czym utknąłeś to w miarę możliwości pomogę.
Powodzenia
- Załączniki
-
- wydobycie_zaznaczonego_fragmentu.vi
- (48.65 KiB) Pobrany 529 razy
-
Dziękuję za pomoc, przetestuje w domu.
Tablica zawsze bedzie taka sama, różnić się może tylko rozdzielczością.
Działa super! Dziękuję za pomoc. Zaczynam modyfikację do swoich potrzeb
Tablica zawsze bedzie taka sama, różnić się może tylko rozdzielczością.
Działa super! Dziękuję za pomoc. Zaczynam modyfikację do swoich potrzeb
-
Kolejne pytanko, pięknie sobie odczytuje wartości RGB z zaznaczonego fragmentu, a teraz chciałbym je porównywać z wartościami nominalnymi.
Najprościej mówiąc, odczytać wynik, zapisać w tablicy i porównać z druga tablicą, wyświetlić różnice.
Pomiarów będzie 24, może przez 24 iteracje?
Najprościej mówiąc, odczytać wynik, zapisać w tablicy i porównać z druga tablicą, wyświetlić różnice.
Pomiarów będzie 24, może przez 24 iteracje?
Jak odejmiesz od siebie dwie tablice, to wynikiem będzie tablica z różnicami pomiędzy odpowiednimi elementami.
-
Zgadzam się.
Mój problem polega na tym, żeby wynik pomiarów zapisać do tablicy.
Nie potrawię wyciągnąć danych.
Mój problem polega na tym, żeby wynik pomiarów zapisać do tablicy.
Nie potrawię wyciągnąć danych.
- Załączniki
-
- typ_dancyh.png (5.68 KiB) Przejrzano 15406 razy
-
Dzięki za dobre chęci, ale udało mi się już uzyskać to co chciałem.